Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Globalni rodni jaz u primanjima oko 20 posto

Među 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), nekoliko je napravilo značajan napredak kada je u pitanju rodni jaz u primanjima.

OECD je saopćio najnoviju statistiku, po kojoj je prosječni jaz u primanjima iznosio 11,6 posto u korist muškaraca (u 2022. godini).

Najveća ravnopravnost po ovom pitanju ostvarena je u Luksemburgu, gde je razlika samo 0,4 posto. Na listi deset zemalja gdje je jaz najmanji, čak osam ih je u Europi. Zanimljivo je da je na šestom mjestu Hrvatska. OECD procjenjuje da je razlika 3,2 posto za plaćeno puno radno vreme, opet u korist muškaraca. Ni u jednoj državi na svijetu žene nisu plaćenije od muškaraca.

Posmatrano prosječno na globalnom nivou, razlika u plaćama između spolova procijenjuje se na čak 20 posto, prema podacima Svjetske banke. Forbes je u članku iz ožujka utvrdio da je platni jaz u Sjedinjenim Američkim Državama 16 posto.

Rodni jaz u primanjima se izračunava kao razlika između srednjih zarada muškaraca i žena sa punim radnim vremenom. Navedeni iznos se podijeli sa srednjom zaradom muškaraca sa punim radnim vremenom.

Luksemburg kažnjava ukoliko se ne poštuje rodni jaz

Praktično nepostojeći jaz u plaćama među spolovima u Luksemburgu posljedica je napora vlasti u ovoj zemlji da daju prioritet jednakim zaradama. Od 2016. godine kompanije koje nisu poštovale zakone o jednakim plaćama iz luksemburškog Zakona o radu podvrgnute su novčanom kažnjavanju u rasponu od 251 do 25.000 eura.

Više stope obrazovanja žena također doprinose smanjenju jaza u plaćama. Pri čemu je Luksemburg izjednačen na prvom mjestu na rang listi obrazovnih postignuća u Izvešću Svjetskog ekonomskog foruma o Globalnom indeksu rodnog jaza za 2023. godinu.

Najveći jaz u zemljama OECD-a zabilježen je u Južnoj Koreji, sa 31,2 posto. Nakon njih slijedi Izrael, sa 25,4 posto. To su dvije zemlje koje mnogi percipiraju kao veoma liberalne i predvodnike u tehnološkim inovacijama.

Ovi pomalo iznenađujući rezultati pokazuju upravo da je nejednakost u primanjima posebno prisutna u IT sektoru. Zanimljivo, upravo su u ovoj industriji obje države poznate, navodi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno