Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Inflacija, rastuće kamatne stope i rat stvaraju nesigurne izglede za zaradu

Najava agresivnijeg rasta kamatnih stopa od američke središnje banke (FED), rastuća inflacija i geopolitička neizvjesnost zbog rata u Ukrajini smanjuju izglede zarade u SAD-u, čineći neke stratege opreznim od iznenađenja, jer objave financijskih rezultata korporacija počinju ovog tjedna.

Očekivanja za rast zarade uvelike su se održala posljednjih tjedana, usprkos prvom tromjesečju u kojem su cijene roba porasle nakon što je Rusija napala Ukrajinu, prijeteći da će pogoršati ionako visoke potrošačke cijene.

Analitičari očekuju da će se zarada S&P 500 povećati za oko 6% u prva tri mjeseca 2022. u odnosu na godinu dana ranije i predviđaju rast dobiti od oko 9% za godinu.

Razdoblje izvješćivanja za tvrtke S&P 500 počinje ovog tjedna s rezultatima velikih banaka, uključujući JPMorgan Chase, koji će izvješće objaviti u srijedu – piše Reuters.

Opasan koktel

Neki se, međutim, brinu da je “koktel” rasta cijena, viših plaća i pooštravanja financijskih uvjeta možda utjecao na bilance nekih tvrtki ili pomutio očekivanja do kraja godine.

“Okruženje je dosta drugačije u ovom tromjesečju. Događa se toliko mnogo stvari”, rekao je Jack Ablin, glavni investicijski direktor u Cresset Capital Management u Chicagu. “Bit će fascinantno vidjeti kako će tvrtke reagirati.”

Sezona zarada dolazi za petama burnog tromjesečja za cijene imovine zbog koje je S&P 500 pao za gotovo 13% prije nego što je smanjio gubitke u velikom skoku krajem prošlog mjeseca. Indeks je pao za oko 6% od početka 2022 do danas.

Cijene energenata i ostalih roba su porasle, a terminski ugovori za naftu Brent porasli su za 32% u ovoj godini. Rat u Ukrajini također je stvorio zabrinutost oko problema s opskrbom i transportom, dodajući zabrinutost koja se povećava od početka pandemije koronavirusa.

Skuplji rad, kapital i radna snaga

To je navelo brojne tvrtke da upozoravaju na utjecaj rasta sirovina i drugih troškova na marže posljednjih tjedana, uključujući tvrtku za pakiranu hranu Conagra Brands, koja je ovog mjeseca snizila svoju cjelogodišnju prognozu dobiti.

“Vidim da je kapital skuplji, radna snaga skuplja, roba skuplja”, rekao je Ablin. “Osim ako te tvrtke ne mogu prenijeti te troškove – a vjerojatno će moći prenijeti neke, ali ne sve… To mi govori da se marže moraju smanjiti.”

Pooštravanje uvjeta na tržištu rada povećava plaće, što je još jedan negativan faktor za tvrtke.

U ožujku je Fed povisio kamatne stope po prvi put od 2018. i kreatori politike su signalizirali da su spremni agresivno se boriti protiv najbržeg rasta potrošačkih cijena u gotovo četiri desetljeća uz oštra povećanja kamatnih stopa i smanjenje bilance (smanjenje novca u optjecaju), što je neke ulagače navelo na zabrinutost da će središnja banka svojom monetarnom politikom potaknuti recesiju.

Preko zarada, “lako je identificirati višestruke negativne strane”, rekao je Michael James, izvršni direktor trgovanja dionicama u Wedbush Securities u Los Angelesu. “Pitanje je, međutim koliko je tih negativnih stavki već uračunato u dionice pojedinih tvrtki.”

S obzirom na nedavnu volatilnost tržišta i nervozu koja se približava zbog objave izvješća o  zaradama, rekao je: “Jedino jamstvo je da će biti velikih poteza pojedinačnih tvrtki u oba smjera” nakon njihovih izvješća.

Rast zarade od energije zbog rasta cijena

Među sektorima, analitičari očekuju ogroman rast prihoda od energije u prvom tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu zbog viših cijena nafte.

U međuvremenu, očekuje se da će velike banke izvijestiti o velikom padu zarade u odnosu na godinu ranije, kada su imale koristi od iznimno snažnog sklapanja poslova i trgovanja.

U isto vrijeme, velike američke tvrtke uključujući McDonald’s zaustavile su prodaju u Rusiji nakon što je Moskva napala Ukrajinu krajem veljače. Dok je ukupna izloženost kompanija S&P 500 prema Rusiji relativno mala, rat, koji Rusija naziva “specijalnom operacijom”, doprinosi neizvjesnim izgledima za tvrtke.

“Ovo će biti godina normalizacije, da tako kažem, u kojoj su stope rasta sporije”, rekao je jedan analitičar. “Nemate više sve ove fiskalne i monetarne poticaje. To je ono čemu se tržište mora prilagoditi.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno