Financa
Digitalni poslovni portal

Podržimo junake na djelu: SARA – službena voda Saveza gorskih službi spašavanja u BiH

Koliko god bila lijepa i privlačna, priroda u sebi krije mnoštvo opasnosti za sve one koji se njom kreću bez odgovarajućeg iskustva, fizičke spremnosti, opreme i poznavanja terena. Kakve su posljedice kada čovjek potcijeni prirodu i precijeni vlastite mogućnosti dobro znaju članovi Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, čija je hrabrost, nesebičnost i spremnost spasila brojne živote. Samo tijekom 2021. godine pripadnici GSS-a u BiH su izveli čak 49 akcija spašavanja i bili nada za spas nestalih, izgubljenih i povrijeđenih osoba. U njih su sve vrijeme bile uprte oči brojnih obitelji, ali i cjelokupne javnosti, koja vjeruje u njihove sposobnosti i priželjkuje pozitivan ishod svake akcije.

Izazovi s kojima se spasilačke službe svakodnevno susreću na terenu su veliki, a samim tim i potreba za dobro obučenim i opremljenim osobljem koje će moći primjereno odgovoriti u izvanrednim situacijama i nesrećama. Kako bi poboljšala njihovu spremnost i odgovor na pozive u pomoć učinila efikasnijim, djevojkama i momcima iz GSS-a u BiH pridružila se i SARA, službena voda Saveza. Pod sloganom Podržimo junake na djelu!  prirodna mineralna negazirana voda SARA pokrenula je akciju čiji cilj je nabavka opreme za Savez gorskih službi spašavanja u BiH. U tu svrhu bit će usmjeren dio iznosa od prodaje bilo kojeg pakovanja vode SARA. Građani BiH će na ovaj način imati priliku da podrže rad ovih heroja i daju direktan doprinos stvaranju sigurnijeg životnog okruženja.

“Pripadnici gorskih službi spašavanja u cijelom svijetu najveći dio vremena koji posvećuju svom volonterskom pozivu provode u neprekidnim složenim obukama kako bi svoje znanje mogli primijeniti u akcijama spašavanja ljudskih života. Upravo obuke naših spašavatelja iziskuju i najviše sredstava koje GSS u BiH troši u svom radu. Suradnja sa vodom Sara omogućuje nam nabavku dijela opreme potrebne upravo za te obuke. Time održavamo spremnost naših pripadnika za spašavanje u nepristupačnim područjima,” izjavio je Marino Vidović, predsjednik GSS-a u BiH.

S obzirom na to da je Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini nevladina, neprofitna, volonterska organizacija, donacije društveno odgovornih kompanija, kao što je Sarajevski kiseljak, predstavljaju glavni izvor sredstava neophodnih za rad.

„Često smo u prilici pratiti vijesti o spašavanju unesrećenih planinara, stradalih u poplavama i klizištima, potragama za izgubljenim turistima i brojnim drugim akcijama čiji su glavni akteri pripadnici gorskih službi spašavanja. Bez njih bi mnogi životi bili izgubljeni. Svjesni značaja zasluga i poduhvata GSS-a u BiH, izuzetno smo ponosni što je baš SARA postala njihov partner, te što ćemo na ovaj način unaprijediti uvjete u kojima rade i doprinijeti njihovoj humanoj misiji“, izjavio je Admir Suljević, direktor Sarajevskog kiseljaka. 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije