Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Julija Navalnaya – hoće li postati novi šef ruske oporbe

Julija Navalnaya je rekla da je oduvijek željela biti supruga političara, a ne sama političarka. No u danima otkako je njezin suprug Alexei Navalny umro u udaljenoj arktičkoj kažnjeničkoj koloniji, zauzela je pozornicu poput svjetskog vođe.

Nekoliko sati nakon što je Rusija prošlog petka objavila smrt Navaljnog, obećala je da će predsjednika Vladimira Putina smatrati odgovornim u govoru svjetskim čelnicima na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Prošlog je tjedna lobirala kod Vijeća za vanjske poslove EU-a za nove sankcije protiv Rusije u Bruxellesu. Zatim je boravila sa svojom kćeri Daryom u San Francisco-u gdje je razgovarala s predsjednikom SAD Joeom Bidenom.

Ruski kroničari govorei da se nitko ne može sjetiti tako emotivnog trenutka u Münchenu kao što je onaj kratki govor koji je upravo održala. Ona ima vještine za obavljanje ovog posla. Samo to nikad nije htjela jer je uvijek mislila da je to Aleksejeva uloga.

Pojašnjava Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji

U objavljenom vide, Navalnaya je zamolila Ruse da “dijele njezin bijes”. Obećala da će nastaviti borbu svog supruga protiv Putina. “Glavna stvar koju možemo učiniti za Alekseja i za sebe je da se nastavimo boriti“, rekla je.

Ujediniti se u jednu moćnu silu i udariti na ovaj ludi režim. Putina, njegove prijatelje, bandite u uniformama, lopove i ubojice koji su osakatili našu zemlju.” Brzina kojom je Navalnaya preuzela ulogu svog supruga nakon dva desetljeća uglavnom izbjegavanja svjetla pozornosti ukazuje na ulogu koju je uvijek imala kao njegova najvažnija osoba od povjerenja, kažu prijatelji para.

Ona mu nije bila samo žena, razumiješ? Bila je jedina osoba kojoj je Aleksej mogao sve reći, koja je uvijek bila uz njega i njegov najbliži prijatelj“, kaže Yevgenia Albats, ruska novinarka u egzilu i suradnica na Harvard Kennedy School of Government.

Julija Navalnaya – novo lice ruske oporbe

Navalnaya, 47, upoznala je svog budućeg muža dok je bila na odmoru u Turskoj 1998. Kratko je radila u bankarstvu i trgovini, zatim je prodavala košare iz malog tkalačkog obrta svoje tazbine. Na kraju je shvatila da rastuću popularnost svog supruga kao istaknuti glas na internetu protiv Putina onemogućje obavljanje zasebnog posla. “Kamo god bih mogla otići, bilo bi teško za organizaciju i za mene“, rekla je u rijetkom intervjuu 2014.

Godine 2011. Navalny je uhićen po prvi put nakon što je predvodio najveće prosvjede protiv Putina u povijesti. Ovo je navelo Yuliju da se suoči s onim što je za njezinu obitelj značilo rušenje Kremlja protiv neistomišljenika. Par ima dvoje djece. “Više od 20 godina”, kaže Albats, “ni jednom nisam vidio da je Yulia čak iživcirana ili rekla da svoju obitelj treba staviti ispred politike. Politika je bila posao Alekseja Navaljnog, a ona je u potpunosti stajala iza toga i bila posvuda s njim, u svaki protest.”

Sada je Navalnaya novo lice ruskog oporbenog pokreta koji se suočava sa svojim najmračnijim trenutkom u 24 godine Putinove oporbene vladavine u Rusiji. Otkako je Putin naredio invaziju na Ukrajinu prije dvije godine, Kremlj je učinkovito kriminalizirao svako neslaganje i uhitio gotovo 20.000 ljudi zbog prosvjeda protiv rata, prema neovisnom promatraču prava OVD-Info.

Putin ne želi imati oponente

Kremlj je krenuo u slamanje Navalnyjevog pokreta. Naime, oni su kombinirali viralna razotkrivanja zapanjujuće službene korupcije na YouTubeu s masovnim pokušajima izbora demokratskih vođa, čak i ranije. Otrovan je nervnim agensom novichok u Sibiru 2020. i proveo je nekoliko dana u komi. Tada je Yulia morala uzeti sljedeći raspoloživi let za Omsk i javno zahtijevati od Putina da ga pusti na liječenje u Njemačku.

Sergej Guriev, rektor sveučilišta Sciences Po u Parizu i dugogodišnji prijatelj obitelji, kaže: “Ona je odigrala ključnu ulogu u spašavanju Aleksejeva života. Borila se dok nije izvukla Alekseja iz zemlje.”

Početkom 2021. Navalny i Yulia odletjeli su natrag u Moskvu. Gdje je on uhićen po dolasku i odmah poslan u zatvor po prvoj od niza optužbi koje je prihvatio bi ga tamo zadržao barem onoliko dugo koliko je Putin ostao na vlasti. Dok je sudac čitao kaznu, Navalni se nasmiješio Juliji iz kaveza za optužene u sudnici, ocrtavajući srce na staklu.

Kremlj je tada zabranio njegovu Zakladu za borbu protiv korupcije i uhitio nekoliko njegovih pristaša koji su odlučili ne pobjeći iz zemlje.

Očekuje se nastavak Putinove vladavine

Čak i nakon njegove smrti, Kremlj se i dalje trudi iskorijeniti javno iskazivanje podrške Navaljnom uoči predsjedničkih izbora sljedećeg mjeseca. Na izborima Putin dobiva uvjerenje da će produžiti svoju vladavinu barem do 2030.

Čini se da je Kremlj također identificirao Navalnayu kao vlastitu prijetnju. Dmitrij Medvedev, Putinov bivši zamjenik predsjednika i meta jedne od najvećih Navalnijevih antikorupcijskih istraga, rekao je u četvrtak da ga je “nasmijano, sretno lice Navalnijeve udovice” natjeralo da pomisli da je “ona ovo čekala dogoditi sve ove godine da započne vlastiti politički život”.

Ruski dužnosnici također su prvotno odbili predati njegovo tijelo njegovoj majci, Lyudmili Navalnaya. Uvjet je bio da pristane održati privatni sprovod. Zaprijetili su joj da će ga pokopati u krugu zatvora ako ne pristane, rekla je glasnogovornica Navaljnog, Petak.

“Rizici su ogromni” za Juliju Navalnayu, kaže Albats. Toliki, da je izbjegla povratak u Rusiju. “Aleksej je bio zabrinut… da će pokušati s nekim smiješnim poslom“, kaže ona. “Jedino što bi ih moglo zaustaviti jesu Putin i njegovi čekisti totalni ruski šovinisti i mislit će da se ne isplati juriti na ženu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno