Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kakaovac obara rekorde: cijena veća od 8000 dolara po toni

Cijena kakaovca i dalje snažno raste i svakim tjednom ruši nove rekorde. Trenutno je cijena kakaovca na 8172 dolara po toni čime je zabilježen novi rekord. Cijena kakaovca na mjesečnoj razini rasla je 38 posto, dok je na godišnjoj razini skočila 208 posto!

Takav rast cijene očituje se u padu ponude na tržištu kakaovca. Pad ponude dolazi od samog početka prerađivačkog lanca, gdje su glavne afričke plantaže kakaovca Obale Bjelokosti i Gane prekinule proces prerade kakaa, jer više ne mogu priuštiti kupovinu kakaovca za preradu zbog rasta cijena. Što je problem jer je Obala Bjelokosti odgovorna za čak polovicu svjetske proizvodnje kakaovca.

Ovo je već četvrta godina zaredom da na tržištu kakaovca podbacuje proizvodnja, no još nikad nije bilo ovako snažnog utjecaja na cijenu.

Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) očekuje da će svjetska proizvodnja kakaovca pasti 10,9 posto, odnosno 4,45 milijuna metričkih tona. Samim time, očekuju i pad potražnje od 4,8 posto, odnosno 4,78 milijuna metričkih tona upravo zbog rasta cijene sirovine. Zbog manje ponude očekuje se daljnji rast cijene kakaovca.

Futures kakaa su se udvostručile u manje od tri mjeseca kako se njihov značajan porast intenzivira. Vraćaju tako fokus na skupe cijene čokolade uoči Uskrsa.

Očekuje se da će troškovi kakaovca ostati veći dulje vrijeme jer su usjevi u zapadnoj Africi — regiji s velikim rastom — pogođeni bolestima i nizom ekstremnih vremenskih uvjeta. Što je i dovelo svijet do trećeg uzastopnog deficita opskrbe.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno