Financa
Digitalni poslovni portal

Kako poticati i poboljšati kognitivne vještine u ranom djetinjstvu

Kognitivni razvoj odnosi se na to kako djeca uče informacije, stječu znanje i povezuju se sa svijetom oko sebe. Razne kognitivne vještine rastu i razvijaju se kako djeca dosežu određene razvojne prekretnice. Ako roditelji žele poboljšati kognitivni razvoj svoje djece, postoji mnogo aktivnosti koje mogu raditi sa svojim mališanima.

Prilike za aktivno učenje mogu uvelike koristiti djetetovu kognitivnom razvoju. U ovom postu raspravljat ćemo o specifičnim načinima na koje možete podržati kognitivni razvoj vašeg djeteta u ranom djetinjstvu.

Prvo, ispitajmo razloge zašto je korisno za roditelje promicati ovu vrstu razvoja kod svoje djece.

Koja je važnost kognitivnog razvoja i kognitivnih vještina u ranom djetinjstvu?

Kako djeca odrastaju, razvijaju povećanu sposobnost zadržavanja informacija, kritičkog razmišljanja i usredotočenosti. Kognitivne vještine omogućuju djeci da vide veze između ideja, razumiju uzrok i posljedicu i razviju analitičko mišljenje.

Aktivnosti koje obogaćuju kognitivni razvoj u ranom djetinjstvu

Pjevanje sa svojim djetetom

Pjevajte zajedno pjesme i slušajte pjesme na YouTubeu u kojima vaše dijete uživa. Potaknite mališane da pjevaju s vama. U jednom trenutku djeca će sama početi pjevati. Ova aktivnost poboljšava prepoznavanje riječi i pamćenje.

Na primjer, ako pjevate “Old MacDonald”, to će pomoći vašem djetetu da nauči imena životinja i zvukove koje ispuštaju.

Glazba poboljšava sljedeće kognitivne vještine: pamćenje, vokabular, slušno sekvenciranje (redoslijed kojim se pojavljuju zvukovi), identifikaciju riječi i obradu informacija.

Često postavljajte otvorena pitanja

Kada se igrate s malom djecom, postavljajte otvorena pitanja. Kada djeca odgovaraju na ovakva pitanja, to im pomaže da prošire svoje jezične vještine, verbalno razumijevanje i zaključivanje.

Na primjer, kada mališani bojaju, možete pitati što žele nacrtati ili koje boje žele koristiti. Ako se djeca igraju autićima, pitajte kamo misle da auto treba ići.

Postavljanje otvorenih pitanja može unaprijediti sljedeće kognitivne vještine: razumijevanje, donošenje zaključaka, zaključivanje i vokabular.

Igrajte se glume

Kada djeca sudjeluju u izmišljenim aktivnostima, mogu preuzeti različite uloge kako bi pokazala što uče. Kako stječu jače razumijevanje perspektiva drugih ljudi, to će obogatiti njihove kognitivne vještine i razvoj jezika.

Osim toga, maštarije pomažu djeci naučiti kako izraditi i slijediti plan. Također to može pomoći u poboljšanju razvoja pamćenja jer djeca ponavljaju teme i radnje dok igraju različite likove.

Igra zamišljanja poboljšava sljedeće kognitivne vještine: kognitivnu fleksibilnost, rješavanje problema, razumijevanje različitih perspektiva, razvoj jezika i vokabular.

Posjetite muzeje ili znanstvene centre s obitelji

Muzeji i znanstveni centri odlična su mjesta za stjecanje novih znanja djece. Dok djeca slušaju informacije i objašnjenja od stručnjaka, to može pozitivno utjecati na njihove kognitivne vještine.

Na primjer, ako je vaše dijete zainteresirano za svemir, posjetite muzej koji se bavi astronomijom i astrofizikom. Djeca mogu učiti o astronomiji, planetima i nizu drugih objekata u svemiru. Čineći to, obogaćuju se dječje vještine vizualizacije i logičkog razmišljanja jer mogu zamisliti i vidjeti stvari koje se nalaze u svemiru.

Posjećivanje muzeja i znanstvenih centara poboljšava sljedeće kognitivne vještine: kognitivnu fleksibilnost, rješavanje problema, vještine vizualizacije i logično razmišljanje.

Svakodnevno čitajte svom djetetu

Što više čitate knjige s djecom, to će ona imati više mogućnosti za obogaćivanje svojih kognitivnih vještina. Slušajući priče i gledajući slike, djeca uče formirati mentalnu sliku iz priče koju čuju i vježbaju koristeći svoje vještine vizualnog pamćenja.

Čitanje vašem djetetu poboljšava sljedeće kognitivne vještine: kognitivnu fleksibilnost, vizualno pamćenje i vokabular.

Neka djeca samostalno rješavaju probleme

Važno nam je pružiti djeci priliku da povremeno sama rješavaju probleme. Kognitivne vještine se poboljšavaju kako djeca uče rješavati probleme.

To može poboljšati sljedeće kognitivne vještine: rješavanje problema, kognitivnu fleksibilnost i logično razmišljanje.

Naučite djecu društvenim igrama koje zahtijevaju strategiju

Društvene igre, poput šaha, mogu poboljšati dječje logično razmišljanje i vještine rješavanja problema. Igrajte igre zajedno i naučite svog mališana pravilima svake igre. Kognitivne vještine se obogaćuju kako djeca stječu razumijevanje kako igrati igru.

Igranje igara poboljšava sljedeće kognitivne vještine: rješavanje problema, kognitivnu fleksibilnost, logičko razmišljanje, razvoj jezika (za upute i strategiju), vizualnu memoriju (za prisjećanje položaja i vizualizaciju).

Neka djeca sama istražuju svijet

Kognitivne vještine razvijaju se dok djeca uče i otkrivaju samoistraživanje. Vidjet ćete kako se njihove vještine poboljšavaju dok upijaju nove informacije putem dodira, mirisa, okusa, vida i zvukova.

Neki primjeri uključuju dopuštanje djeci da dodirnu komad papira ili gurnu ruke u vrećicu s grahom ili rižom. Kognitivne vještine o kojima se ovdje govori uključuju taktilni osjet i pamćenje.

Ove aktivnosti poboljšavaju sljedeće: kognitivnu fleksibilnost, rješavanje problema, taktilni osjet i pamćenje.

Izvor: thepilars

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije