Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kome se obratiti u potrazi za inovativnom idejom?

Iako mediji neumorno nude pripadnike mlađe generacije kao prototip inovatora, praksa govori sasvim suprotno. Velike inovacije koje donose velike promjene proizvele su ažurnije poduzetnice. Bez obzira na vrstu ideja koje su revolucionarne, za njih nisu krivi klinci u hoodicama koji ‘lupaju po tipkovnici’. Baš suprotno.

Sjedokosi inovatori

Više sijede kose, više inovativnih ideja – ukratko je zaključak proizašao iz prakse.

Francuska profesorica poslovanja Virva Salmivara i njezini kolege pregledali su podatke dobivene od 2900 njemačkih poduzetnika. Potvrdili su popularnu mudrost da mlađi osnivači doista dolaze s više inovacija.

Ali kakva je bila priroda takvih ideja?

To su novi softveri, nove tehnologije za smanjenje troškova ili skraćivanje vremena proizvodnje, što su nesumnjivo vrijedna poboljšanja i napredak. Ali ako stvarno želite napredak, veliki iskorak u poslovanju i načinu rada, trebali biste se kladiti na starije poduzetnike s više iskustva. Stariji vam neće donijeti inkrementalna poboljšanja, već značajan napredak.

“Otkrili smo da svakih 10 godina starosti povećava vjerojatnost uvođenja tržišnog noviteta za 30 posto.” “Poduzetnici koji su duboko uključeni u svoju karijeru, koji su orijentirani na inovacije i koji imaju menadžersko iskustvo imaju tri puta više šanse predstaviti nešto novo poslovnom svijetu”, napisao je profesor Salmivara.
Iskusniji poduzetnici imaju znanje, mrežu i resurse da poduzmu hrabrije poteze i uspiju. Profesorica i njezini kolege smatraju da je veći broj ideja starijih ljudi posljedica njihova rada, iskustva i, naposljetku, bogatstva.

Inovatori diljem svijeta

Takvi podaci, koji su europskog podrijetla, potvrđeni su i na drugim svjetskim tržištima.

Također, zajedničko je svim tržištima, neovisno o geografskom položaju, da ima mladih genijalaca, ali da su to pojedinačni slučajevi. Jedan je Zuckerberg ili Musk koji je s 30 godina svima donio velike promjene. Isto je i sa svijetom znanstvenika – briljantnih mladih umova bilo je i bit će. Ali to su pojedinačni slučajevi.

Ono što ovakvo istraživanje uči jest da je mudrije obratiti se nekom starijem ako trebate novu ideju koja će iz temelja promijeniti vaše poslovanje. Možda će te neki superklinac razuvjeriti, ali znaj da je ovo samo pojedinačni slučaj. Inovacije su još uvijek na strani sijedih glava.

Dakle, sljedeći put kad vas netko upita da zamislite ekstremnog inovatora, majstora novih velikih ideja, sjetite se ovog istraživanja. Revolucionarne ideje nisu vlasništvo mladih. Sjetite se, na primjer, Charlesa Darwina i njegovog izgleda. Nemojte zamišljati klinca kovrčave kose s nemirnim očima. Ili, možete krenuti sami ako iza sebe imate više poslovnih kilometara.

Statistika pokazuje da se najveći inovatori kriju u redovima veterana.

Izvor: bonitet

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno