Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48.000 tvrtki, a 6100 ih je otišlo u stečaj. Pokazalo je to istraživanje agencije Kreditreform. Stručnjaci očekuju daljnji loš trend.
Samo prošle godine svaki deseti poduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14.000 lokala. Što je više nego u prethodne tri godine.
Isti je slučaj i sa stečajevima. Njih je u 2023. godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 posto više nego u gospodarstvu u cjelini. Najviše malih poduzeća, do 10 zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 posto.
Hanch kaže da je jedan od razloga pomoć vlade tijekom karantene. Subvencije su osigurale opstanak mnogih tvrtki i u početku spriječile zatvaranje poduzeća.
“Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina”, rekao je Hanch, pojasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacijeInflacija je povećanje opće razine cijena u određenom vre....
Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila PDV za ugostitelje, s 19 na sedam posto. Međutim, od siječnja su redovne cijene ponovno na snazi, prenosi Poslovni.