Financa
Digitalni poslovni portal

Litij porastao 500%, šta to znači za električna vozila

Isto se odnosi i na opskrbu drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su litij, nikal, grafit i kobalt, na koje je utjecao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju.

Ako su električni automobili budućnost, a vjerojatno jesu, onda bi trebalo osigurati da budu dostupni i onima koji danas kupuju Polo, Clio, Yaris i slična mala gradska vozila. Odnosno, neki od njih morali bi biti cjenovno prihvatljivi. Najnovija zbivanja u svijetu, ratovi, sankcije i nestašice, podignuli su cijene nekih sirovina na razinu koja više nije prihvatljiva, piše Poslovni.

Bez litij-a nema baterija u električnim automobilima, kao što bez kakaa nema čokolade ili vina bez grožđa. Velika potražnja za litij-em njegovu je cijenu podignula za 500 posto, kako izvještava Bloomberg, a to bi novim električnim automobilima moglo dodati novih 1.000 eura na ionako previsoke cijene. Umjesto smanjenja cijena, one će rasti.

Isto se odnosi i na opskrbu drugim metalima koji se koriste u proizvodnji baterija, kao što su nikal, grafit i kobalt, na koje je utjecao i rat u Ukrajini, što je još više pogoršalo situaciju.

Tesla može izgraditi gigatvornicu za otprilike dvije godine, katodna postrojenja mogu se izgraditi za kraće vrijeme, ali može potrajati i do 10 godina za podizanje ekološki prihvatljivog postrojenja za rudarenje i dobivanje litija.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije