Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zaduženje BH građana raste

Sve lošiji životni standard građana BiH, uslijed ekonomske krize, skoka cijena osnovnih životnih namirnica, ali i gotovo svih drugih proizvoda, dovodi do sve većeg zaduživanja građana, posebno u mikrokreditnim organizacijama, čiji uslovi za dizanje kredita nisu toliko striktni u odnosu na one u bankama. Pokazali su ovo podaci Centralne banke BiH, a prema mišljenju ekonomskih stručnjaka glavni razlog sve većeg zaduživanja građana je pogoršanje životnog standarda usljed inflacije i visokih cijena.

Kako je objavila Centralna banka BiH, bilančna suma mikrokreditnih ogranizacija u BiH na kraju prošle godine iznosila je 1,25 milijardi KM i veća je za 85,7 miliona KM u odnosu na kraj 2020.

Od ukupne bilančne sume na mikrokreditne fondacije (MKF) odnosi se 549,5 miliona KM ili 44,1 posto, a na mikrokreditna društva (MKD) 697,2 miliona KM ili 55,9 posto“, naveli su u Centralnoj banci, dodajući da je ukupni iznos plasiranih kredita kod mikrokreditnih organizacija na kraju prošle godine bio 988,5 miliona KM ili 79,3 posto ukupne aktive.

“U usporedbi sa stanjem na kraju 2020. godine, mikrokreditni portfolio bilježi rast od 8 posto, dok je u usporedbi sa stanjem na polugodištu 2021. godine veći za 4,6 psoto ili 43,6 miliona KM”, objavila je Centralna banka BiH, dodajući da se preostali dio aktive od 7,6 posto odnosi na valutu i depozite, 6,4 posto na nefinansijsku aktivu, a ostatak na vlasničke vrijednosne papire i druge račune potraživanja.

Osnovni izvor sredstava mikrokreditnih organizacija su obaveze po uzetim kreditima koje su na kraju prosinca prošle godine iznosile 606,2 miliona KM ili 48,6 posto ukupne pasive i veće su u odnosu na kraj 2020. godine za 33,7 miliona KM ili 5,9 posto“, stoji u podacima Centralne banke, gdje se navodi i da je ukupni kapital mikrokreditnih organizacija u BiH na kraju prošle godine iznosio 483,7 miliona KM ili 38,8 posto ukupne pasive i veći je za 34,4 miliona KM ili 7,7 posto u odnosu na kraj 2020. godine.

Također, prema izvješću koje se odnosi na kredite u bankarskom sektoru za prvi kvartal ove godine u odnosu na lani, primjetan je veći interes za kredite kako građana, tako i poduzeća.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno