Financa
Digitalni poslovni portal

Lockdown u jednoj četvrti u Šangaju zaustavio rast cijena nafte

Cijene nafte stabilizirale su se jučer na međunarodnim tržištima na razini od 123 dolara, zakočene opetovanim uvođenjem korona-mjera u Šangaju koje su zasjenile snažan rast kineskog izvoza i potražnju za benzinom u SAD-u.

Cijene nafte stabilizirale su se jučer na međunarodnim tržištima na razini od 123 dolara, zakočene opetovanim uvođenjem korona-mjera u Šangaju koje su zasjenile snažan rast kineskog izvoza i potražnju za benzinom u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 123.01 dolar. Prekjučer je zaključila trgovinu u plusu 3.01 dolar. Na američkom tržištu barelom se jučer trgovalo po 85 centi nižoj cijeni od 121.26 dolara. Prekjučer je zaključio trgovinu u plusu 2.7 dolara.

Pale zalihe u SAD-u

Tržišta je prekjučer katapultirao podatak da su zalihe benzina u SAD-u u prošlom tjednu pale za 800 tisuća barela, unatoč visokim cijenama, signalizirajući snažnu potražnju. Trgovce istodobno brine opskrba zbog opetovanih zastoja u pregovorima s Iranom o nuklearnom programu.

Jučer je raspoloženje podupro i snažan rast kineskog izvoza u svibnju, za 16.9 posto, zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja covida-19.

“Izvozni je rezultat impresivan kada se uzme u obzir lockdown u više gradova”, rekao je izvršni partner u SPI Asset Managementu Stephen Innes, prenosi Index.

Zatvorena jedna četvrt u Šangaju

Tijekom dana pozornost se preusmjerila na informaciju o opetovanom uvođenju ograničenja u Šangaju. Stanovnicima četvrti Minhang rečeno je da dva dana ostanu kod kuće radi kontrole rizika prijenosa virusa.

“Puno je važnija vijest o jučerašnjem zatvaranju jedne četvrti u Šangaju, koja je iznova potpirila strah od još jednog razdoblja slabosti u Kini zbog politike nulte tolerancije na covid”, objasnio je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Kreće ljetna sezona vožnje

Značajniji pad cijena nafte zakočila su očekivanja snažne potražnje za gorivom u ljetnoj sezoni vožnje.

“Teško je očekivati značajan pad u sljedećim mjesecima, budući da će tržište benzina vjerojatno biti pod još većim pritiskom što sezona vožnje bude dalje odmicala”, naglasio je Warren Patterson iz ING-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 121.54 dolara, što znači da je poskupio 1.38 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije