Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

‘Londongrad’: Kako je ruski rat razotkrio mračnu stranu luksuznog Londona

Nakon ruske invazije na Ukrajinu i rezultirajućih sankcija oligarhskoj eliti predsjednika Putina, britanska prijestolnica i njezino suučesništvo kao prodavaonice prljavog novca bacili su pozornost na britansku prijestolnicu.

Kada je Rusija pokrenula svoj rat u Ukrajini u veljači 2022., Britanija je bila jedan od prvih zapadnih saveznika koji je uveo sankcije toj zemlji.

Od svibnja su te sankcije dosegle više od tisuću pojedinaca i poduzeća za koje se vidi da potpiruju ratnu škrinju predsjednika Vladimira Putina nezakonito stečenim bogatstvom. To uključuje banke s ukupnom globalnom imovinom od 500 milijardi funti te oligarhe i njihove obitelji s ukupnom neto vrijednošću od 150 milijardi funti.

No, iza londonske zabrane krije se mutna veza s ruskim bogatstvom koja je sve samo ne tajna: reputacija zbog koje je stekao nadimke “Londongrad”, “londonska praonica rublja” i “Moskva na Temzi” mnogo prije rata.

Londongrad

Uz Moskvu na Temzi, Londongrad je zasluženi nadimak britanske prijestolnice, koja je od raspada Sovjetskog Saveza bila središte za ruski novac. Iako je londonski East End bio domaćin nekoliko ruskih kupališta u 19. i ranom 20. stoljeću, posljednjih su godina otmjene verzije narasle po cijelom gradu. Isto tako, London je dugo bio domaćin ruskim disidentima, emigrantima i iseljenicima; Lenjin i Trocki bi se družili u Britanskom muzeju. No, tek 1990-ih počeo je nastajati Londongrad, koji je sadržavao novopečene milijardere i gomilu lakeja koji su im služili.

Uspon Londongrada je planiran. Britanske vlade svih pravaca otvorile su zemlju ruskom kapitalu. Godine 1994., pod Johnom Majorom, konzervativci su uveli shemu “zlatne vize” koja je davala pravo na boravak svakome tko je uložio milijun funti. Laburistička vlada Tonyja Blaira to je nastavila s entuzijazmom. Ken Livingstone, ljevičarski gradonačelnik Londona od 2000. do 2008., rekao je da želi da “ruske kompanije smatraju London svojom prirodnom bazom u Europi”. Boris Johnson, nasljednik gospodina Livingstonea, bio je dobar prijatelj s Evgenijem Lebedevim, vlasnikom Evening Standarda , sinom bivšeg agenta KGB-a i milijardera. Gospodin Johnson, sada premijer, nagradio je Anglo-Rusa 2020. godine.

Za one koji su stigli iz Rusije Vladimira Putina, London je ponudio sigurnost i tajnost. Britanija ima prilagodljive zakone o porezu, kleveti i imovini, koje se provodi učinkovitim, iako skupim, sudskim sustavom – koji je, štoviše, udovoljavajući u pitanju zabrana. Izručenje Rusiji, s korumpiranim pravosuđem, u očima engleskih sudaca je veliko “ne”. Povrh svega, privatne škole su dobre, kao i shopping. London je “utočište svega”, piše The Economist. Diskrecija je ključna. Slijedi pravilo iznad vrata banje : “Molimo vas, svedite razgovore na minimum”.

Dom za prljavi novac

U izvješću Ministarstva unutarnjih poslova iz prosinca 2020. pronađena je “značajna količina ruskog ili s Rusijom povezanog nezakonitog financiranja kanaliziranog kroz britansko gospodarstvo”, uključujući stvari poput vrhunskih nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu, školarina za privatne škole, luksuznih vozila, a ponekad i u vidu donacija za kulturne ustanove.

“Ako tražite negdje sigurno gdje ćete sakriti prihode od svojih podlih aktivnosti, London je vrlo privlačno mjesto za to”, rekao je Duncan Hames, direktor politike u Transparency Internationalu.

Suzbijanje korupcije

Usred sve većeg međunarodnog pritiska, Britanija sada nastoji spasiti svoju reputaciju novim suzbijanjem korupcije, prenosi CNBC.

U ožujku 2022. vlada je uvela u zakon dugoočekivani Zakon o gospodarskom kriminalu, povećavajući ovlasti za sankcioniranje i zahtijevajući od stranih vlasnika nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu da otkriju svoj identitet.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno