Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Loša zarada Coinbasea. Jesu li ugrožena sredstva korisnika?

Skriveno u razočaravajućem izvješću o zaradi u prvom tromjesečju Coinbasea — u kojem je najveća američka mjenjačnica kriptovaluta prijavila tromjesečni gubitak od 430 milijuna dolara i pad broja mjesečnih korisnika od 19% — jeste pisanje o rizicima korištenja Coinbaseove usluge koji bi mogli doći kao iznenađenje za milijune njihovih korisnika.

U slučaju bankrota mjenjačnice, kaže Coinbase, njihovi korisnici mogu izgubiti i svu kriptovalutu pohranjenu na njihovim računima, piše Fortune.

Coinbase je u svom izvješću o zaradi u utorak rekao da u ime svojih kupaca drži 256 milijardi dolara u fiat valutama (novac koji pokriće svoje vrijednosti nema ni u kakvom konkretnom dobru poput zlata ili srebra, već mu vrijednost daje garancija institucije koja ga izdaje) i kriptovalutama. Ipak, primijetili su da u slučaju da ikada proglase bankrot, “kripto imovina koju držimo na čuvanju u ime naših kupaca mogla biti predmet stečajnog postupka”.  Korisnici Coinbasea postali bi “neosigurani vjerovnici”, što znači da nemaju pravo tražiti nikakvu specifičnu imovinu od razmjene u postupku. Njihova sredstva bi postala nedostupna.

To se ne bi smjelo dogoditi.

Vlasništvo pojedinca nad kriptovalutom trebalo bi biti nepromjenjivo i apsolutno; to je jedna od ključnih prodajnih točaka koje predstavljaju blockchain evanđelisti posvuda. Ali kada korisnik napravi Coinbase račun, često na kraju pohrani svoju kriptovalutu u novčanik koji kontrolira Coinbase, što znači da pojedinac daje barem dio kontrole nad vlastitim sredstvima.

Pristupom kripto novčaniku upravlja privatni ključ, koji je dugačak niz znakova koji učinkovito djeluje kao lozinka. Bez ključa se ne može pristupiti kriptovaluti u novčaniku. Na Coinbaseu, mjenjačnica drži privatni ključ i omogućuje korisnicima pristup sredstvima unutar novčanika koristeći konvencionalniju lozinku. Postavljanje olakšava korisnicima ulazak u svoje račune pamćenjem lakše lozinke.

Ipak, to znači da, u konačnici, Coinbase određuje hoće li korisnik dobiti pristup tim sredstvima.

U komentarima podijeljenim na Twitteru, CEO i osnivač Coinbasea Brian Armstrong rekao je “nema rizika od bankrota” i da je do otkrića došlo zbog novih pravila koje je postavila Komisija za vrijednosne papire i burze SAD-a u vezi s javnim kompanijama koje drže kripto imovinu u ime drugih.

Ova objava ima smisla jer ove pravne zaštite nisu testirane na sudu za kripto imovinu, a moguće je, koliko god malo vjerojatno, da bi sud odlučio uzeti u obzir imovinu korisnika kao dio kompanije u stečajnom postupku čak i ako je oštetila potrošača”, napisao je Armstrong na Twitteru, uvjeravajući korisnike da su “vaša sredstva sigurna na Coinbaseu“.

Coinbase Wallet

Coinbase nudi samostalni novčanik pod nazivom “Coinbase Wallet”, u kojem korisnici znaju svoj privatni ključ, a Coinbase novčanik – ili bilo koji kripto novčanik – nije potreban za trgovinu kriptovalutama na Coinbaseu. No, priznajući da kripto imovina nije sigurna u slučaju bankrota, Coinbase također ističe veliku razliku između pohrane sredstava na blockchain burzama u odnosu na držanje gotovine u tradicionalnim bankama.

Naime, bankovni računi u SAD-u zaštićeni su osiguranjem depozita koje nudi Federal Deposit Insurance Corporation. U slučaju da banka propadne, FDIC stupa na snagu kako bi zaštitio depozite do 250.000 dolara, sprječavajući štediše da propadnu zajedno s bankom. Kripto burze ne nude istu zaštitu – što je primarni razlog zašto kripto entuzijasti savjetuju ulagače da svoju kriptovalutu drže u osobnom novčaniku, a ne na burzi.

Dionice Coinbasea pale su za 15,6% u trgovanju nakon radnog vremena nakon što je burza objavila svoju zaradu, povukavši cijenu dionica kripto burze na 80% ispod njenog debija na Nasdaqu u travnju 2021. Osim što su izvijestili o smanjenju baze korisnika i nižim prihodima od očekivanih, obujam trgovanja na Coinbase burzi pao je sa 547 milijardi dolara na 309 milijardi dolara u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Coinbase je upozorio da će obujam trgovanja vjerojatno dodatno opasti u tekućem tromjesečju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno