Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najbogatije američke obitelji: Waltonovi imaju više novca od Elona Muska

Forbes je izračunao da 45 američkih obitelji vrijedi najmanje 10 milijardi dolara. Prva među njima je bogatija od Elona Muska, najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Na prvom mjestu su nasljednici osnivača Walmarta Sama Waltona, koji još uvijek posjeduju oko 45% maloprodajnog diva. To im daje zajedničku neto vrijednost od 267 milijardi dolara od 16. siječnja, prema novom Forbesovom poretku djece milijardera. Ta brojka premašuje neto vrijednost izvršnog direktora Tesle i SpaceX-a od oko 202 milijarde dolara.

Forbes procjenjuje da 45 superbogatih obitelji zajedno vrijede 1,3 trilijuna dolara. To je otprilike 10 puta više od osobnog bogatstva Warrena Buffetta, prema Business Insideru.

Nakon Waltonovih, postoji velika praznina jer je obitelj Mars daleko druga, s bogatstvom od 117 milijardi dolara raspoređenim po slastičarskom klanu. Na popisu su još mnoge poznate obitelji, s imenima poput Kocha, Laudera, Hearsta i Marriotta.

Ostala imena, uključujući Carnegieja, Vanderbilta i Gettyja, pala su s popisa iz raznih razloga, od performansi cijena dionica i skupih pravnih sporova do poreza na promet dionica i dobrotvornih davanja.

Potomci Johna D. Rockefellera — najbogatijeg čovjeka nacije u najboljim godinama — jedva da su dospjeli na Forbesovu listu, s bogatstvom od 10,3 milijarde dolara.

Kako su izgradili bogatstvo

Nekoliko najbogatijih američkih obitelji zaradilo je gradnjom najvećih privatnih kompanija u zemlji. Na primjer, obitelj Cargill-McMillan vrijedi više od 60 milijardi dolara zahvaljujući vlasništvu oko 88% korporacije Cargill.

Drugi još uvijek posjeduju udjele u javnim poduzećima u čijoj su izgradnji sudjelovali. Tako obitelj Dorend posjeduje gotovo 40% Campbell Soupa; obitelj Brown posjeduje oko polovicu Brown-Formana, vlasnika Jack Daniel’sa; a Prickers su najveći dioničari hotela Hyatt.

Nekoliko je obitelji unovčilo svoje bogatstvo, poput obitelji Bush koja je 2008. prodala svoj udio u Anheuser-Busch InBev-u. Nadalje, obitelj Haslam prodala je cijeli svoj udio u lancu kamionskih stanica pod nazivom Pilot Travel Centers za oko 13 milijardi dolara tvrtki Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Popis iznimno bogatih obitelji sugerira da je najbolji način za izgradnju ogromnog generacijskog bogatstva osnivanje masivnog, trajnog poslovanja; čini se da nije važno drži li se u obitelji, uzima privatno ili prodaje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno