Financa
Digitalni poslovni portal

Najbogatiji čovjek Turske i njegovo iskustvo stjecanja obiteljskog “blaga”

Murat Ulker (63) najbogatiji je čovjek u Turskoj. Milijarder, izuzetan primjer ponosnog nasljednika carstva Ulker (Yildiz Company) i svog oca Sabrija Ulkera, uglednog industrijalca, pionira proizvodnje slatkiša u Turskoj.

Murat Ulker (63) najbogatiji je čovjek u Turskoj. Milijarder, izuzetan primjer ponosnog nasljednika carstva Ulker (Yildiz Company) i svog oca Sabrija Ulkera, uglednog industrijalca, pionira proizvodnje slatkiša u Turskoj.

Prije dvije godine Murat Ulker odstupio je s mjesta izvršnog direktora tvrtke, najveće turske obiteljske tvrtke. Njegovo se ime s velikim ugledom spominje kao primjer kako voditi i širiti obiteljski posao,prenosi javno.ba.

Prije šest godina, pod Muratovim vodstvom, dogovoreno je formiranje globalnog biznisa Pladis. Pladis je britanska “slastičarska” tvrtka koja uključuje Ulker, United Biscuits, Godivu i DeMet’s Candy Company sa sjedištem u Londonu.

Pladis danas ima 34 tvornice u 13 zemalja. Slatkiši, grickalice, juhe, kečap i ostali prehrambeni proizvodi ovih tvornica mogu se nabaviti u 120 zemalja svijeta. A sve je počelo proizvodnjom dječjeg keksa 1944. godine u maloj tvornici Ulker sa šest zaposlenih. “Tata, donesi mi keks večeras” poznati je slogan Sabrija Ulkera, osnivača male slastičarne i Muratova oca, koji je do smrti 2012. tvrdio da je marketing ključ posla.

Najbogatiji čovjek u Turskoj o svojoj obitelji

Iako se povukao s čelne pozicije tvrtke, Murat Ulker je u upravnom odboru, vrlo aktivan u svim poslovnim odlukama. Na mjestu generalnog direktora zamijenio ga je nećak Ali Ulker (54), koji je ime dobio po nažalost preminulom prvom sinu Sabrija Ulkera, Muratovog starijeg brata.

Sve govori da obitelj Ulker i njihov sada gigantski biznis neće odustati od rodbinskih veza na odgovornim pozicijama. Kao uzor nasljednika koji preuzima tvrtku od oca, Murata poslovni ljudi i mediji često pitaju o iskustvima i razmišljanjima o obiteljskom poslu. Što je ključ opstanka, kako takav posao može napredovati i po čemu se razlikuje od drugih?, često se postavljaju pitanja Muratu Ulkeru.
U jednom od televizijskih nastupa Murat je rekao:

– Početkom 2000-ih pročitao sam dvije knjige iz kojih sam naučio sve o obiteljskom poslu. Jedan je Obiteljski posao (2004.), a drugi Obiteljski posao kao paradoks (2010.). Od tada nisam naišao na bolji sadržaj. Ove su me knjige naučile razliku između obiteljskih tvrtki i drugih tvrtki i što obiteljsku tvrtku čini uspješnom.

Utopija

Ne samo zato što je ključna karika obiteljske tvrtke kao što je Ulker, Murat potvrđuje činjenicu da 85% svih svjetskih kompanija vode članovi jedne obitelji. A što se Turske tiče, statistika je još uvjerljivija – 95 posto svih tvrtki je u obiteljskom vlasništvu.

Murat je očito odgojen u tradicionalnom duhu, što je nadopunjeno izvrsnim obrazovanjem na Sveučilištu u Istanbulu (Bospor) u području poslovne administracije. Nikada se nije prestao educirati prvenstveno u tehnološkim granama proizvodnje hrane (American Institute of Baking, Continental Baking Company).

– U obiteljskom poslu jako je bitan glavni fokus obitelji, a to je harmonija i sklad. Morate stalno raditi na tome. Svaki član mora imati jasno definiranu ulogu, granice moraju biti precizno postavljene, kao i hijerarhija upravljanja. Ovo zvuči kao utopija, znam, jer članovi obitelji koja posluje moraju imati kvalitete, broj potomaka i članova i zaradu kojom će svi biti zadovoljni. To je stvarno rijetko! – rekao je Murat Ulker u razgovoru za Halalop.

Kako postići obiteljski uspjeh?

Jasna vizija i dugoročni ciljevi mogu dovesti samo do dugog života obiteljskog poduzeća, što je moguće samo ako su članovi obitelji zadovoljni financijski i u svakom drugom smislu. Emocije su ovdje ključni pojam, koji može biti i kamen spoticanja.

– Obitelji moraju osjećati snažnu povezanost s tvrtkom. Moraju misliti: “Ovo je osobna žrtva mog djeda ili pradjeda za nas, njihove nasljednike, da mi danas živimo bolje.” Kad te emotivne veze nema, nasljednici će se lakše odlučiti prodati svoje udjele – dodao je Murat Ulker u istom intervjuu.
Kako bi obiteljska tvrtka opstala godinama i više generacija, oni koji sada odlučuju moraju predvidjeti što će se dogoditi generaciji koja dolazi:

– Neplanirana tranzicija je previše riskantna. Iznimno je važno unaprijed pripremiti i uskladiti plan kako će sljedeća generacija preuzeti posao. Sve to mora biti jasno i precizno prezentirano – rekao je Murat Ulker, nasljednik osnivača Ulkera, tvrtke Yildiz, prije nekoliko godina najbogatijeg čovjeka u Turskoj.

Primjer kako se to može učiniti

Vrlo zanimljiv i koristan za sve koji se bave obiteljskim poslom je model koji je obitelj Ulker primijenila kako bi se podijelile i obveze i vlasništvo u tvrtki, kako bi posao napredovao. Murat Uller je napisao:

– Moja obitelj je prošla kroz proces razdvajanja i to ovako:

Moj otac Sabri, ja, njegov sin, njegov zet i moj amidža Asim i njegova dva sina bili smo uključeni u firmu Ulker. Bilo je, dakle, šest gazda za jedan posao. Bili smo u situaciji u kojoj smo svi bili šefovi i morali se nositi s takvim umjetnim problemima kao što je upravljanje jedni drugima.

Stric i otac rekoše: „Razdvojimo posao i čuvajmo rodbinu“. Svi smo poštovali ovu odluku. Proces je išao ovako:

Ni otac ni stric nisu ostavili nasljedstvo nakon smrti. Djeca su imanje dijelila dok su bila živa. Gledali su nas i vidjeli što i koliko mogu njihova djeca.

Otac me pitao kako sve to izvesti budući da je svoju imovinu prepisao na nas. On je rekao:

– Vi ste dva brata i sestra, a po našoj vjeri bratu pripadaju dva dijela, a djevojci jedan. Kako ćemo to riješiti?

Rekao sam da s toliko robe nema potrebe za takvim nečim. Predložio sam da sve podjednako podijelimo. On nije bio siguran u to, ali ja jesam. Rekao sam mu da je moj jedini zahtjev da moj udio bude malo veći kako bih mogao održati riječ. I tako smo i učinili. I tako radimo do danas.
– Odgovara li ova situacija svima? Je li posao obavljen kako treba? Ne znam. Ali nismo oštetili posao i tako nastavljamo – rekao je prije nekoliko godina Murat Ulker, najbogatiji čovjek u Turskoj, član obitelji Ulker.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije