Financa
Digitalni poslovni portal

Naučite računati profitabilnost vaših kriptoinvesticija

Kriptovalute predstavljaju najpromjenjiviju financijsku vrijednost koja se nudi kao investicija danas – kriptoinvesticija. Ukoliko pratite kriptotržišta, poznato je da vrijednosti mogu varirati iz dana u dan i preko 10%. S jedne strane ovo nudi mogućnost velike zarade u kratko vrijeme. Naravno, druga strana medalje je mogućnost da “preko noći” investitori izgube svu uloženu vrijednost.

Financa.ba je već pisala, o fluktuacijama cijena kriptovaluta, te utjecajima na cijene. Ukoliko se okrenete oko sebe, realnost ukazuje na činjenicu da znatno više trgovaca kriptovalutama gubi uložena sredstva, nego što zaradi. Jedna od najvećih pogrešaka koju početnici u svijetu kriptovaluta rade je da uopće ne znaju na ispravan način izračunati svoje profite ili gubitke.

PC Chip donosi pet modela izračuna dobiti kod kriptovaluta:

Praćenje razlika u cijeni

Jedan od najlakših modela za praćenje profita je jednostavno oduzimanje cijene kupljenih kriptovaluta od njihove prodajne cijene. Na ovaj se način odmah može saznati koliku ste zaradu napravili od prodaje.

Ukoliko ste kupili jedan ethereum za 1.000 eura i prodali ga mjesec dana kasnije kad je njegova cijena porasla za 100 eura po coinu, dakle po cijeni od 1.100 eura. Ostvareni profit od prodaje ethereuma iznosi 100 eura. Na isti način računate i gubitke. Recimo da ste kupili jedan ethereum po istoj cijeni od 1.000 eura. Okolnosti na tržištu su se promjenile, te je cijena pala na 800 eura. Donosite odluku kako ćete prodati kupljeni ethereum jer vas je strah da će cijena još više padati. Ovdje završavate s gubitkom od 200 eura.

Ova metoda će biti najučinkovitija ako ažurno pratite svoje trgovanje kriptovalutama te radite kalkulacije na temelju podataka iz vaše povijesti transakcija.

Kako izračunati postotak zarade

Izračunavanje zarade od kriptovaluta pomoću postotka još je jedan vrlo česti model. Njega uglavnom koriste iskusni trgovci kriptovalutama koji žele pratiti rast vrijednosti vlastitog portfelja. Ovakav model koriste i brokeri, koji nakon određenog rasta žele prodati kriptovalute iz portfolio-a.

Za izračun postotka zarade morate pomnožiti svoju inicijalnu cijenu kupovine kriptovalute s postotkom koji će predstavljati ciljani profit. Na primjer, ako želite uzeti profit na 10 posto povećanja cijene kriptovalute koju imate, morate uzeti cijenu po kojoj ste je kupili i pomnožiti s 1.1. Zamislite da ste kupili ripple (xrp) po cijeni od 0.90 eura te želite istu kriptovalutu prodati kad dobije 20 posto veću cijenu. Iznos od 0.90 eura pomnožit ćete s 1.2. Vaša ciljana cijena za prodaju bit će 1.08 eura ako želite dobiti 20 posto profita, a to bi bilo 0.18 eura.

Nerealizirani dobitci

Model nerealiziranih dobitaka vrlo je važna metodologija koja trgovcima kriptovalutama omogućuje planiranje unaprijed. Kod nje je ključno da se kripto tržište stalno prati te da se bilježe promjene cijena. Zbog toga se preporuča korištenje softvera za praćenje portfelja ili da se uključe obavijesti o promjeni cijena unutar kripto novčanika. Nerealizirani dobitci predstavljaju profit koji niste uspjeli povući s tržišta, no to možete napraviti ako tako odlučite.

Uzmimo za primjer da ste kupili kripotvalutu solana za 100 eura. Cijena je ubrzo porasla na 120 eura. Ovaj višak od 20 eura predstavlja nerealizirani dobitak. On postaje stvarni profit tek kada se odlučite na prodaju.

Kod ovog modela izrazito treba pripaziti na promjenjivost tržišta! U navedenom primjeru cijena solane može pasti na 110 dolara pa prvotnih 20 dolara mogućeg profita više nemate. Cijene kriptovaluta se iznimno brzo mijenjaju tako da je potrebno znati odabrati pravi trenutak za prodaju.

Kripto novčanik - ilustracija
Kripto novčanik – ilustracija

Proračunska tablica kriptoinvesticija

Korištenje proračunskih tablica u Excelu jedan je od poželjnih modela praćenja profita. Trebate samo unijeti sve glavne parametre svojih prodajnih i kupovnih aktivnosti te redovito ažurirati tablicu.

Osnovna radnja prilikom stvaranja ovakve tablice je izrada pet sekcija. Prva sekcija trebala bi sadržavati nazive svih kriptovaluta s kojima trgujete. U drugoj će se nalaziti vrijednosti kriptovaluta koje posjedujete. U trećoj bi trebale biti izlistane kupovne cijene, četvrtoj prodajne cijene, a peta sekcija pokazuje datume vaših transakcija, navodi PC Chip.

S korištenjem proračunskih tablica imat ćete kompletan pregled nad trgovanjem kriptovalutama. Lako ćete moći izračunati svoj profit ili gubitak putem unošenja nekog od modela izračuna koji su prethodno navedeni.

Proračunske tablice možete izraditi sami ili se poslužiti već gotovim online proračunskim tablicama koje su specijalizirane za kriptovalute. Od njih možemo preporučiti proračunsku tablicu korisnika /u/Fly115 na Redditu. Možete koristiti Cypto Tracker Ahmeta BUTUNA, Cypto Tracker Tarija Sultana unutar Google Sheetsa, Cyptosheets besplatni dodatak za Excel te CoinGecko.

Korisne platforme za izračun profita s integriranim kripto kalkulatorom

Dodatna i vrlo korisna metoda izračuna profita ili gubitka kod trgovanja s kriptovalutama su specijalizirane platforme. One sadrže posebne kalkulatore pomoću kojih možete raditi svoje izračune, a jedna od najpoznatijih je Cyptoprofitcalculator.

Na sličnim platformama možete odabrati široki raspon kriptovaluta, unijeti vrijednost kupljenih coinova, njihovu kupovnu i prodajnu cijenu te iznose ulaganja ili izlaska. Kalkulator na stranici ProfitCalcApp još je jedan dobar primjer jednostavnog alata s izvrsnim odabirom mogućnosti. Ova platforma će automatski izračunavati vaš profit ili gubitak u stvarnom vremenu.

Dobra je ideja da slične kalkulatore kombinirate sa svojim kripto proračunskim tablicama te da unosite vrijednosti unutar njihovih sekcija.

Na kraju se može reći da su izračuni profita ili gubitka kod kriptovaluta zapravo jednostavne metode kojima bi trebao ovladati svaki početnik. One su važne jer se na taj način svoja ulaganja drži pod kontrolom te se u svakom trenutku ima jasna slika o uspješnosti. Otklanjaju se moguće nejasnoće i na temelju podataka koji se bilježe moguće je napraviti strategiju s kojom se može postati uspješan u svijetu kriptovaluta.

Izvor : PC Chip

Prilikom preuzimanja članka, obavezno je navesti financa.ba i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije