Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nezadovoljni ste poslom u BiH, istražili smo kolika je plaća u EU

Nakon puno razmišljanja, borbe sa sobom, obitelji i okolinom, odlučili ste potražiti posao u inozemstvu. Nezavoljni ste uvjetima koji se pružaju u našem poslovnom okruženju. Možda se na prvu ne čini, teško, ali nije jednostavno odlučiti gdje potražiti svoju sreću. Donosimo najvažniji čimbenik u vašoj odluci, a to je plaća.

Usporedba primanja bi svakako mogao olakšati odluku koja bi mogla biti sljedeća destinacija. Usporedili smo plaće obrtnika i liječnika u nekoliko zemalja Europe: Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj.

U potrazi za boljim uvjetima života i većim prihodima, CV postaje važan alat u potrazi za poslom. Kako bi se istaknuli u konkurentnom okruženju, mnogi kandidati koriste životopis template kao pomoć pri izradi prijave za posao. Životopis, odnosno CV, je važan dokument koji pruža pregled kvalifikacija, radnog iskustva i vještina kandidata. U Europi, gdje se natječaj za poslove često sastoji od velikog broja kvalificiranih kandidata, važno je imati dobro strukturiran životopis koji će privući pažnju poslodavca.

Plaća obrtnika u Europi

Poznato je da u Njemačkoj postoji velika potražnja za radnicima. Riječ je o brojkama koje premašuju milijun potrebnih radnika. Najveća potreba je za prodavačima, čija plaća se kreće u prosjeku od 1.700 do 1.800 eura. Na drugom mjestu su poslovi vozača i vozača viljuškara, s satnicom od otprilike 14 eura. Također se traže automehaničari i radnici u sigurnosnim službama koji mogu dobiti i 16 eura po satu.

U Austriji također se uglavnom traže zanatlije i prodavači, pored programera. Zaposleni u metalnoj industriji poput metalostrugara i zavarivača mogu zaraditi do 3.000 eura mjesečno bruto, ako su pravi majstori. Kvalificirani radnici s završenim zanatom u prosjeku primaju oko 2.300 eura bruto, dok su najmanje plaćeni pekari i mlinari s plaćom od oko 1.300 eura bruto.

Nije tajna da zanatlije dobro prolaze i u Švedskoj. Prema informacijama sa švedske Nacionalne službe za zapošljavanje, traže se građevinski stručnjaci poput malera, gipsera i keramičara. Plaće za ove poslove kreću se u prosjeku od 2.000 do 2.500 eura mjesečno. Mana je što stan rijetko dolazi u paketu, pa radnici moraju pronaći vlastiti smještaj, što je često izazovno i skupo.

Sa druge strane, tvornički posao radnika na stroju s srednjom stručnom spremom u Engleskoj plaćen je 3.000 funti. Engleska, s najvećim brojem milijardera, ima visoke plaće. U ovoj zemlji najniže plaće za obrtnike iznose oko 1.500 eura, a najviše do 3.000 funti. Jedan od deficitarnih zanata su zidari, koji mogu dobivati i 1.000 funti tjedno.

Plaća u medicinskoj struci

Liječnici su već godinama unatrag najbolje plaćeno zanimanje u Njemačkoj. Prema podacima njihovih web stranica za zapošljavanje i Nacionalnog ureda, liječnici prosječno zarađuju otprilike 6.500 eura mjesečno. Plaće se razlikuju od pokrajine do pokrajine, a južni dio Njemačke znatno je bolje plaćen od sjevernog. Ovo također treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja. Kada je riječ o medicinskim sestrama, njihove plaće kreću se oko 2.000 eura mjesečno.

Nacionalna služba za zapošljavanje Austrije redovito objavljuje zakonski minimum koji se može dobiti za određeni posao. Liječnici opće prakse u Austriji minimalno mogu dobiti 2.900 eura bruto. Medicinsko osoblje iz inozemstva, bez odbijenih poreza i doprinosa, zarađuje minimalno 1.950 do 2.000 eura.

Švedska traži medicinske radnike, a često su otvorene pozicije za farmaceute, primalje, medicinske biokemičare različitih profila. Kada je riječ o liječnicima, plaće u ovoj zemlji mogu ići do 5.000 eura.

Englezi definitivno ne štede novac kako bi privukli liječnike. Ovo zanimanje kod njih je visoko rangirano kada su u pitanju najbolje plaćena zanimanja. Najčešće se nude ugovori na neodređeno vrijeme, a na njihovim web stranicama za zapošljavanje bruto plaće za liječnike kreću se od 70.000 do 90.000 britanskih funti. Ovo je od 6.800 do 8.750 eura mjesečno. Velika potražnja postoji i za medicinskim sestrama. Britanci nude u prosjeku od 2.200 do 2.500 eura za dolazak medicinskih sestara na slobodna radna mjesta.

Bez obzira kojoj struci pripadate, Hrportfolio savjetuje vam da pogledate web stranice nacionalnih službi za zapošljavanje različitih europskih zemalja ukoliko želite da pronađete posao u Europi. Ovo će vam dati najbolji dojam o potražnji posla i plaćama. Nakon što ste odabrali željeni posao, preostaje samo sastaviti životopis i pokušati.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno