Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Osnivač Celsius kripto banke ne prihvaća optužbe

Osnivač i bivši izvršni direktor propale kompanije Celsius Network Alex Mashinsky izjasnio se pred sudom u New York-u da nije kriv. Podsjećamo optužen je za obmanu kupaca u SAD. On je optužen za prijevaru i umjetno napuhavanje vrijednosti kripto tokena vlastite kompanije.

Tri savezne regulatorne agencije optužile su Mashinsky-og, te i kompaniju Celsius u vezi sa ovim slučajem. Njemu se stavlja na teret ukupno sedam krivičnih dijela, prenosi Reuters. Optužbe uključuju prijevaru sa vrijednosnim papirima, prijevaru sa robom i prijevaru sa kriptovalutama.

Mashinsky je jedan od nekoliko kripto mogula koji su optuženi za slična krivična dijela. ovo je još jedan udarac za industriju koja prolazi kroz krizu. Pad je vrijednosti kriptovaluta doveo do kolapsa nekoliko kompanija, uključujući burzanskog giganta FTX, piše Biznis.rs.

Nakon saslušanja u saveznom sudu na Manhatten-u, Mashinsky je određena kaucija za puštanje na slobodu u iznosu 40 milijuna dolara. Tužitelj je naveo da je riječ o prijevari. Bez obzira na to jeli u pitanju staromodna prijevara ili neka nova kripto shema.

Celsius – prvi upao u probleme

Kompanija za kreditiranje kriptovaluta Celsius osnovana je 2017. godine, a u srpnju prošle godine podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota. Ovo je uslijedilo nakon što su njeni klijenti požurili da povuku depozite zbog pada vrijednosti kriptovaluta. Mnogi klijenti nisu mogli pristupiti svojim sredstvima.

Kripto zajmodavci poput Celsiusa brzo su rasli dok su cijene kriptovaluta bile u ekspanziji tijekom pandemije. Kompanije su obećavale deponentima lak pristup kreditima uz privlačne kamate. Nakon toga bi davali u najam tokene institucionalnim investitorima, nadajući se da će profitirati.

Celzijus je bio među prvim kripto kompanijama koje su bankrotirale prošle godine. Razlog je što su cijene tokena pale uslijed rasta kamatnih stopa i visoke inflacije. Mashinsky je pored ostalog optužen za tržišnu manipulaciju kripto tokenom kompanije poznatim kao Cel. Optužen je i za nezakonito prisvajanje oko 42 milijuna dolara od prodaje svojih tokena, o čemu je pisala financa.ba.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno