Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pet bitnih savjeta za uspješno pregovaranje o plaći

Nakon što ste uspješno prošli intervjue za svoj sljedeći posao, ali niste potpuno zadovoljni ponuđenom plaćom, postavlja se pitanje – trebate li pokrenuti pregovore? Bez sumnje, to je nužno. Studija provedena u SAD-u pokazala je da je 85 posto onih koji su inzistirali na pregovaranju o plaći ili tražili dodatne pogodnosti na kraju dobilo barem nešto od svojih zahtjeva. Unatoč tome, 58 posto ispitanih je bez razmatranja prihvatilo početnu ponudu. Kada su u pitanju pregovori o plaći, većina ljudi jednoglasno ističe: “Ako ne zatražite, nećete dobiti.”

Ovdje su pet bitnih aspekata koje trebate imati na umu kako biste uspješno pregovarali o plaći prilikom prelaska na novi posao.

Provjerite je li plaća navedena

Povoljno je ako tvrtka izravno u opisu posla navodi ponuđenu plaću. To osigurava transparentnost tijekom zapošljavanja. Osim toga, to štedi vrijeme kandidatima i tvrtki jer odmah znaju je li ponuđena plaća u skladu s njihovim očekivanjima.

Ipak, čak i ako ponuđena plaća spada unutar raspona koji je prvotno objavljen, uvijek je korisno poslati kontraponudu. Pregovaranje o ponudi omogućuje vam osiguravanje da vaš paket odražava tržišne standarde za vašu poziciju i industriju. Preporučljivo je provesti istraživanje prije pregovaranja kako biste maksimalno iskoristili svoju poziciju.

Provjerite njihov budžet

Neki poslodavci mogu umanjiti svoje ponude, pa je važno izbjegavati zvučati očajno u potrazi za poslom. Važno je da daju do znanja da cijenite svoju vrijednost. Također, neki poslodavci mogu koristiti vašu prethodnu plaću kao referencu za svoju ponudu, s ciljem zadržavanja niskih plaća za nove zaposlenike i sprečavanja povećanja za trenutne zaposlenike.

Izbjegavajte padati u tu zamku nudeći točnu cifru, jer to može dovesti do toga da vaša prošlost diktira vašu budućnost. Umjesto toga, fokusirajte se na svoju tržišnu vrijednost, temeljenu na industrijskim standardima i vašim vještinama.

Umjesto toga, bolje je pitati ih koju su cifru imali na umu. Kada predložite protuponudu nakon što saznate njihov proračun, odgovorite s rasponom. Na taj način pokazujete otvorenost za razgovor, istovremeno pružajući relevantne informacije poslodavcu ili voditelju zapošljavanja.

Imati više ponuda povećava vašu pregovaračku moć

Ništa ne poboljšava vašu atraktivnost za regrutere kao pokazivanje da vas žele i druge tvrtke. Posjedovanje više ponuda za posao ukazuje potencijalnim poslodavcima da ste kvalitetan kandidat, ističući vašu vrijednost i traženost. Također povećava izglede da će tvrtka ponuditi konkurentnu plaću kako bi vas privukla u svoj tim. Stoga je važno obavijestiti ih da imate više ponuda prilikom pregovora i iskoristiti to kao prednost za postizanje bolje kompenzacije u željenoj tvrtki.

Dodatno, posjedovanje više ponuda podrazumijeva i postojanje rokova, što će potaknuti tvrtku koju želite da izradi konkurentnu ponudu u zadanim vremenskim okvirima.

Ne ograničavajte pregovore samo na osnovnu plaću

Ne smijemo zanemariti da nadoknada obuhvaća više od same plaće. Većina tvrtki nudi različite pakete beneficija koji doprinose ukupnoj kompenzaciji, čineći ih privlačnijim poslodavcem. Forbes navodi neke od ovih pregovaračkih beneficija, uključujući bonuse za zaposlenike, opcije za dionice, godišnje odmore i naknade za prijevoz, među ostalim.

Također, imate mogućnost razgovora o radu na daljinu ako je to za vas važno. Raspored rada može biti prilagodljiv, bilo da se radi o fleksibilnom radnom vremenu, skraćenim radnim tjednima ili alternativnim rasporedima. Uvijek možete uskladiti radno okruženje prema vašim osobnim preferencijama i potrebama.

Budite prijateljski raspoloženi

Kada pregovarate o različitim aspektima ponude za posao, ključno je pristupiti razgovoru na profesionalan način i imati poštovanja. Izrazite suradnički duh i otvoreno radite s potencijalnim poslodavcem kako biste postigli zajednički cilj.

Nastojte shvatiti prioritete i ograničenja voditelja zapošljavanja u vezi s plaćom i naknadom, te budite otvoreni za kompromis koji će zadovoljiti i vaše i njihove potrebe.

Neovisno o ishodu pregovora, izrazite zahvalnost menadžeru za zapošljavanje ili potencijalnom poslodavcu na prilici da razgovarate o plaći i naknadi. Pokažite svoje zadovoljstvo što biste se mogli pridružiti njihovom timu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno