Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Nemila – Vranduk

U sjedištu Javnog poduzeća (JP) Autoceste FBiH u Mostaru u ponedjeljak je potpisan ugovor o izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Nemila – Vranduk.

Ugovor su potpisali v. d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, kao investitor, i uime izvođača radova projekt koordinator kompanije HGG “Insaat Anonim Sirketi” iz Turske Mehmet Ufuk Aksakal, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FbiH, i Kazim Guntas u svojstvu svjedoka izvođača radova.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca, priopćeno je Autocesta FBiH.
JP Autoceste FBiH su, uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva, osigurale sredstva za financiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, dionicu Poprikuše – Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk-Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama.

Po ugovoru, glavni radovi podrazumijevaju izgradnju autoceste u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, podvozi ispod autoceste, izmještanje magistralne ceste M-17 u dužini od 3,6 km i regulaciju korita rijeke Bosne u dužini od 3 km.

Na koridoru 5C trenutno 8 gradilišta

Uključujući izgradnju dionice Nemila – Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 km autoceste na koridoru Vc.
Po završetku izgradnje dionice Nemila – Vranduk, u promet će biti pušteno ukupno 23 km autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen, navode iz Autocesta FBiH.

Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora za početak radova na još tri dionice prema sjeveru kod Doboja dužine 43 kilometra ukupne investicijske vrijednosti preko 961 milijun maraka. Ova sredstva su već osigurana kod Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke, te EU grantovi.

Ugovor za dionicu Putnikovo brdo – Medakovo dužine 8,5 km bit će potpisan sredinom godine, potpisivanje ugovora za dionicu Medakovo – Ozimice dužine 21,7 km planirano je za treći kvartal tekuće godine, a za dionicu Ozimice – Poprikuše 12,8 km krajem godine.
S ta tri ugovora kompletan sjeverni dio koridora u Federaciji BiH bit će u izgradnji.

Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine i zavisit će od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštivanja predviđene dinamike izgradnje, priopćeno je iz Autocesta FBiH.

Izvor: Fena

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno