Financa
Digitalni poslovni portal

Pala vrijednost dionica BP, nema kupca za udio u Rosnjeftu

Dionice Bristish Petroleuma (BP) danas su zabilježile najveći pad u posljednja tri mjeseca, zbog tržišnih procjena da su male šanse da se pronađe kupac za vlasnički udio u Rosnjeftu za koji je kompanija odlučila prodati.

Naftaš sa sjedištem u Londonu već je upozorio da bi zbog napuštanja poslovanja u Rusiji mogao pretrpjeti financijski udar od čak 25 milijardi dolara, zbog odluke Moskve da napadne Ukrajinu, prenosi Bloomberg.

Dionice BP-a su u jednom trenutku tijekom današnjeg trgovanja pale za čak 7,3 posto, a prema posljednjim podacima na Londonskoj burzi trgovale su se po cijeni od 3,53 funte, odnosno 6,5 posto manje, čime su izbrisale otprilike polovicu njihova ovogodišnjeg rasta .

Nekoliko analitičara ocjenjuje da je financijski udar u toj mjeri najizgledniji ishod, zbog oštrih gospodarskih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji.

“S obzirom na okolnosti i rusku agresiju u Ukrajini, pronaći kupca može biti vrlo teško. Kako stvari trenutno stoje, “otpis je vjerojatniji, iako se situacija brzo mijenja”, rekao je za Bloomberg analitičar Santandera Jason Kenny.

Neočekivana odluka BP-a da napusti vlasništvo Rosnjefta donesena je u nedjelju, a to je najnoviji znak koliko su daleko zapadne sile spremne ići da kazne ruskog predsjednika Vladimira Putina, dodaje njujorška agencija.

BP u Rusiji djeluje već tri desetljeća, a prije samo nekoliko tjedana ustrajno je branio svoju prisutnost u toj zemlji. Međutim, tvrtka je bila pod velikim pritiskom britanske vlade zbog savezništva s Rosnjeftom, stoji u tekstu.

Izvor: Agnecije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije