Financa
Digitalni poslovni portal

Projekt Labena Ventures: bh startupima preko 100 milijuna eura

Bosanskohercegovački startupi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku sudjelovati u projektu Labena Ventures. Prvi je to regionalni startup akcelerator u ovom segmentu. Cilj mu je jačanje inovacija i poduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Europe. Novi je to projekt kompanije Labena, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji. U sklopu ovog akceleratora startupi i pojedinci dobivaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 milijuna eura.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Europi. Povezivati će ​​kadrove, ključna znanja i vještine te kompanije i izvore financiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, sveučilišta, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi znanstvene publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore. Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou.

Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u kompaniji Labena

Kako bi ostvarili mogućnost sudjelovanja u ovom programu, zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. ožujka na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata. Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina. Kao i vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednotjednog bootcampa.

Zatim slijedi tromjesečna edukacija. Ona uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta. I to u različitim područjima poslovanja, financija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i financijskim resursima. Dok u okviru programa Alumni Growth timovi sudjeluju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Uključeno više država

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država. Uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo. Time se otvara prilika za čak 110 milijuna stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme. Danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj projekt ulažu više od 100.000 eura.

„Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana. Te se realiziraju i koriste u praksi, jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte. Htjeti ih testirati, razviti i komercijalizirati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Europi, SAD-u i drugdje u svijetu“, istaknuo je Borut Čeh, direktor kompanije Labena. „Želimo da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitet života i zdravlja ljudi širom svijeta.“

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije