Financa
Digitalni poslovni portal

Može li vas novac usrećiti? Evo što kažu istraživanja nobelovaca

Može li novac kupiti sreću? Ne nužno. Nekoliko studija istraživalo je odnos između plaće i zadovoljstva, a pokazalo se da je količina potrebna da se osoba osjeća sretno i zadovoljno daleko ispod one Elona Muska ili Jeffa Bezosa. Istraživanje je proveo dobitnik Nobelove nagrade Angus Deaton.

Deaton i njegov kolega ekonomist Daniel Kahneman zaključili su da možete dosegnuti vrhunac sreće s godišnjim prihodom (količinom novca) od 75.000 dolara. Više od toga neće vas učiniti sretnijima. Deaton i Kahneman vjeruju da postaje teško povećati sposobnost da radite stvari koje vas čine sretnima kada zaradite više od tog iznosa, prenosi MSN.

Kad dođete do točke u kojoj su pokrivene sve osnovne potrebe, nema puno prostora za kupnju stvari koje će vas učiniti sretnijima. Vaše slobodno vrijeme, zdravlje ili odnosi prestaju se poboljšavati istom brzinom kao i vaši prihodi.

Međutim, 75.000 dolara godišnje realnost je samo u bogatim zemljama. Ova vrsta plaće gotovo je nemoguća u zemlji u razvoju. Nadalje, Deaton je svoje izračune napravio još 2010. godine. U nedavnom istraživanju, na koje se poziva Business Insider, Matthew Killingsworth povećao je iznos na 85.000 dolara, prenosi N1.

Novac i sreća – 75.000 dolara na 8 milijuna dolara

Ekonomist Seth Stephens-Davidowitz tvrdio je da je dr. Killingsworth je također opovrgao Deatonovu ideju. Otkrio je da je moguće povećati sreću nakon granice od 75.000 dolara. Međutim, “morate stalno udvostručavati svoje prihode da biste dobili isti porast sreće“, napisao je Stephens-Davidowitz u New York Timesu.

Stephens-Davidowitz je također sugerirao da bi se povećanje sreće moglo vratiti kada dosegnete granicu novca od 8 milijuna dolara.

Studija na tisućama milijunaša koju su vodili istraživači s Harvard Business School otkrila je povećanje sreće kada neto bogatstvo poraste iznad 8 milijuna dolara – napisao je.

Vezane objave

Ali učinak je bio mali: neto vrijednost od 8 milijuna dolara nudi povećanje sreće koja je otprilike upola manja od braka, dodaje Stephens-Davidowitz.

Vaša sreća i tuga vezane su i za tuđe plaće. Profesorica psihologije Jean Twenge napisala je u The Conversationu: “Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji žive u zemljama s većom nejednakošću u prihodima manje sretni.

Prema Izvješću UN-a o najsretnijim ljudima na svijetu, bogate zemlje s boljom raspodjelom bogatstva imaju sretnije građane. To je slučaj sa zemljama poput Finske, Danske, Islanda i Švicarske, prenosi N1.

U najsretnijim zemljama na ljestvici prosječna plaća iznosi oko 68.000 dolara godišnje. Ideja da možete pronaći više radosti bez materijalnih dobara je pogrešna. Sve se studije slažu: iako vas bogatstvo neće učiniti sretnijima, siromaštvo će vas učiniti još manje sretnima.

Na kraju, sreća nije u novcu. UN-ovo izvješće o sreći u svijetu smatra dohodak po glavi stanovnika i očekivani životni vijek važnim čimbenicima. No društvena podrška, sloboda i velikodušnost mogu biti jednako važni.

Izvor: bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije