Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Sarajevo Business Forum je važan događaj za privlačenje stranih investicija

Sarajevo Business Forum, vodeći investicijski događaj u regiji, sljedeći tjedan ponovno otvara svoja vrata za lidere iz svijeta biznisa s ciljem jačanja ekonomske suradnje i privlačenja stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu i širu regiju. Forum, koji se ove godine održava pod motom povezivanja poslovnih lidera i inovatora, ima za cilj istaknuti Sarajevo kao centar poslovnih mogućnosti i inovacija u jugoistočnoj Europi.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja Foruma su panel diskusije koje će obraditi ključne teme poput unaprjeđenja poslovnog okruženja, novih trendova u tehnologiji i digitalnim transformacijama kao i perspektive u razvoju turizma.

Jedan od panela koji je privukao pažnju stručne javnosti svakako je „Investicijski i biznis poslovni uspjesi“, a na kojem će govoriti i Ministar privrede Kantona Sarajevo, Zlatko Mijatović. Tom prilikom ministar Mijatović će u svom izlaganju detaljno predstaviti prilike koje Kanton Sarajevo nudi potencijalnim investitorima, uz osvrt na nedavno usvojene reforme i zakone koji podržavaju ekonomski razvoj i investicijske aktivnosti.

Koje su to strategije koje Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo provodi kako bi se poboljšao poslovni ambijent i privukli značajni kapitalni projekti, razgovaramo sa ministrom Zlatkom Mijatovićem.

Ministre, kako biste ocijenili značenje organizacije Sarajevo Business Foruma za gospodarstvo Bosne i Hercegovine i šire regije?

Sarajevo Business Forum ima ključnu ulogu u promociji Bosne i Hercegovine kao atraktivne investicijske destinacije. Ovaj forum osim što promovira naše ekonomske sposobnosti,  omogućava i stvaranje strateških partnerstava koja su temelj za daljnji ekonomski razvoj i integraciju naše zemlje u šire ekonomske tokove. Forum predstavlja ključnu platformu za promociju Bosne i Hercegovine kao poželjne destinacije za investicije i temelj za izgradnju mostova među zemljama i kulturama. Kroz ovaj forum, mi ističemo naše kapacitete i ekonomske potencijale i aktivno radimo na stvaranju dugoročnih strateških veza koje pomažu u preoblikovanju regionalne ekonomske slike. Sarajevo Business Forum je postao sinonim za inovacije, suradnju i ekonomski napredak, čime neprestano doprinosimo ne samo lokalnoj, već i regionalnoj stabilnosti i rastu. Svake godine, ovaj Forum privlači vodeće svjetske investitore i stručnjake, čime se stvaraju nove prilike za našu zemlju da se predstavi u najboljem svjetlu i istakne svoje prednosti u konkurentnom globalnom okruženju. Velika mi je čast što ću biti dio ovog važnog poslovnog događaja.

Koja ključna opredjeljenja Ministarstva privrede Kantona Sarajevo možete istaknuti u smislu dugoročnog rasta i privlačenja investicija?

Naša strategija dugoročnog rasta i privlačenja investicija je sveobuhvatna i temelji se na nekoliko ključnih segmenata. Prvo, intenzivno radimo na poboljšanju poslovne infrastrukture, što uključuje modernizaciju industrijskih zona i unaprjeđenje logističkih kapaciteta, čime stvaramo povoljnije uvjete za domaće i strane investitore. Drugo, posvećeni smo reformi obrazovnog sustava s ciljem usklađivanja obrazovnih programa s potrebama modernog tržišta rada, što je ključno za razvoj kvalifikovane radne snage sposobne za inovacije i tehnološki napredak. Digitalna transformacija je također prioritet, gdje promoviramo digitalizaciju poslovnih procesa i podržavamo tehnološke startupe kroz različite programe podrške i subvencije. Kroz Strategiju razvoja Kantona Sarajevo 2021 – 2027, integrirali smo ove ciljeve sa nacionalnim razvojnim prioritetima, što uključuje i poboljšanje kvaliteta života, podršku socijalnom poduzetništvu, kao i promociju ICT sektora kao jednog od ključnih motora ekonomske diversifikacije.

Poseban naglasak stavljamo na jačanje javno-privatnih partnerstava, čime se otvaraju nova vrata za inovativne projekte koji mogu koristiti javne resurse za stvaranje održivih i profitabilnih poslovnih modela. Također, stvaramo okruženje koje je privlačno za strane investicije kroz liberalizaciju trgovinskih režima i jednostavniju poresku strukturu, koja je među najkonkurentnijim u regiji. Ove strategije su osmišljene da postave Kanton Sarajevo kao lidera u privlačenju stranih direktnih investicija, što je vidljivo kroz kontinuirani rast broja kompanija i investicija u našoj županiji.

Kako Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo planira jačati javno-privatno partnerstvo?

Nedavno usvojeni Zakon o javno-privatnom partnerstvu otvara nove mogućnosti za investitore i omogućava implementaciju projekata koji će unaprijediti kvalitetu javnih usluga. Ovaj zakon pruža jasan i transparentan okvir koji će, nadamo se, privući još više investitora zainteresiranih za rad u Bosni i Hercegovini.Motivi javnih tijela za korištenje modela javno-privatnog partnerstva za osiguravanje objekata javne infrastrukture i pripadajućih javnih usluga su: bolje i dugoročno održavanje objekata javne infrastrukture, viša kvaliteta i veća dosljednost u pružanju javnih usluga, bolje upravljanje rizicima, mogućnost za inovacije privatnog sektora u pogledu rješenja za projektiranje, izgradnju i pružanje usluga kao i pristup vještinama u privatnom sektoru koje ne postoje u javnom i mnoge druge. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finaliziralo je podzakonske akte koji se odnose na regulaciju planiranja projekata i procesa odabira privatnog partnera za realizaciju tih projekata, sada slijedi obuka i implementacija Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Koje olakšice Kanton Sarajevo nudi stranim investitorima?

Osim konkurentnih poreskih stopa, nudimo različite poticaje, nedavno smo usvojili Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2024. godinu koji je inovativan, obogaćen novim programima i prilagođen trenutnim potrebama tržišta. Godišnjim planom je planirano provođenje ukupno jedanaest pojedinačnih programa od kojih su tri potpuno nova, dva unaprijeđena i šest programa koji su se pokazali uspješnim u prethodnim godinama.

U kontekstu Sarajevo Business Foruma, najveća očekivanja imamo od programa “Poticaj direktnih stranih ulaganja – Podrška za osnivanje pravnog lica čiji je osnivač strani ulagač” koji smo ove godine osmislili u svrhu pružanja podrške direktnim stranim investicijama mikro, malih i srednjih poduzeća iz inozemstva i kojim je planirano da se stranim ulagačima koji se odluče na osnivanje pravnog lica u Kantonu Sarajevo dodijele sredstva u maksimalnom iznosu do 70.000 KM. Javni poziv po ovom programu planiramo objaviti u sedmom mjesecu i očekujemo veliki broj prijava. Godišnji plan je objavljen na web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i o njemu se možete informirati putem linka i na prezentaciji koja će se održati u Domu Mladih 29.05.2024. godine sa početkom u 12 sati.

Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo aktivno rade na stvaranju povoljnog investicijskog okruženja koje će omogućiti brz i efikasan početak poslovanja za strane investitore, a u tome nam pomažu i novosnovani Ured Vlade Kantona Sarajevo za dijasporu i Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju.

Sarajevo Business Forum 2024
Sarajevo Business Forum 2024

Ministre Mijatoviću, imat ćete priliku sudjelovati na panelu “Investicijski i biznis poslovni uspjesi” na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu. Možete li nam otkriti glavne teme i ciljeve ovog panela?

Panel “Investicijski i biznis poslovni uspjesi” na Sarajevo Business Forumu fokusirat će se na demonstraciju konkretnih uspjeha koje smo postigli u privlačenju investicija i unapređenju poslovnog okruženja. Razgovarat ćemo o strateškim inicijativama koje su implementirane kako bi se poboljšala infrastruktura, tehnološki razvoj, kao i obrazovni sustav, što direktno utječe na privlačenje domaćih i stranih investitora. Na panelu ćemo diskutirati o konkretnim primjerima uspješnih investicija i kako one doprinose ekonomskom rastu i razvoju našeg kantona, što je ključno za dalje privlačenje kapitala i poticanje ekonomske aktivnosti. Naš cilj je da kroz ovakve događaje dodatno motiviramo potencijalne investitore da vide Kanton Sarajevo kao top destinaciju za svoje poslovne poduhvate.

Kakvu biste poruku željeli uputiti sudionicima Sarajevo Business Foruma i potencijalnim investitorima koji razmatraju Bosnu i Hercegovinu kao svoju sljedeću investicijsku destinaciju?

Svim sudionicima Sarajevo Business Foruma, kao i onima koji nas razmatraju za svoje buduće investicije, želim poručiti da su Bosna i Hercegovina, a posebno Kanton Sarajevo, otvoreni za poslovanje. Naša vrata su širom otvorena za sve koji žele da postanu dio naše rastuće ekonomije.  Ovdje ćete naći povoljno poslovno okruženje, ali i partnerstvo koje cijeni inovacije, održivi razvoj i dugoročne odnose. Mi smo posvećeni pružanju podrške svakom investitoru kroz transparentne procese, povoljne poreske politike i stalne reforme koje olakšavaju poslovanje. Pridružite nam se u stvaranju bolje budućnosti za našu zajednicu, regiju i sve naše partnere. Vjerujem da zajedno možemo postići izvanredne uspjehe i unaprijediti kvalitetu života naših građana.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno