Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Što se događa u SAD-u?

Štrajk automobilske industrije koji je trenutno u tijeku u SAD-u dio je rastućeg pokreta koji se odvija u ovoj zemlji.

Od holivudskih pisaca do medicinskih sestara, tvorničkih radnika i konobara Starbucksa. Tisuće radnika štrajkalo je posljednjih mjeseci tražeći veće plaće i poboljšane beneficije i uvjete rada. Jedan od najuspješnijih bila je prijetnja štrajkom 340.000 članova UPS-a, dostavnog diva. Gdje je sindikat uspio osigurati većinu svojih zahtjeva, uključujući veće plaće i nove klimatizirane kombije.

Radnici su postali agresivniji zbog desetljeća stagnacije plaća radnika s nižim i srednjim primanjima. Dok su najbogatiji Amerikanci povećali svoje bogatstvo do neviđenih razina. Dobit poduzeća je porasla od pandemije, a radnici žele veći udio u dobiti.

Dobro vrijeme za štrajk

Jedan od glavnih problema, a to traže radnici u autoindustriji, jest da su plaće rukovodećih porasle daleko više od ‘redovnih’ plaća.
Vrijeme za zahtjeve je dobro jer radnici vjeruju da imaju veću pregovaračku moć zbog skučenog tržišta rada i najjače javne potpore sindikatima u desetljećima. Većina javnosti vidi sindikate kao ključ za poboljšanje plaća i uvjeta rada. Radnici u sindikatu zarađuju u prosjeku 10,2% više od radnika koji nisu u sindikatu.

U protekloj godini do 13. rujna sindikati su pokrenuli 396 štrajkova diljem Sjedinjenih Država, slično 409 zabilježenih godinu dana ranije, prema bazi podataka Instituta za radne odnose Sveučilišta Cornell.

Broj radnika koji su sudjelovali u velikim obustavama rada dosegao je najvišu razinu u povijesti, posebno u 2018. i 2019. Nakon smirivanja tijekom pandemije, broj radnika koji su stupili u štrajk povećao se za 50% u 2022., prema izvješću Economica Politički institut.

Izvor: bonitet

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno