Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tesla: Vizija, inovacije i budućnost

Ulaganje utvrtku Tesla nije samo klasično ulaganje u uspjeh tvrtke; to je ulaganje u vizionarskog vođu i u budućnost koju on predviđa. Hrabrost i neumoljivost Elona Muska ključni su faktori koji su učinili Teslu sinonimom za inovaciju te pokretačem revolucije u automobilskoj i energetskoj industriji. Unatoč skepticizmu analitičara i ulagača, Musk je dosljedno nadmašivao očekivanja, čime je osigurao snažan status Teslinih dionica.

Teslin uspon karakteriziraju revolucionarna postignuća – od pionirskog ulaska na tržište električnih vozila do vođenja tranzicije prema održivim energetskim rješenjima. Ambiciozni planovi Elona Muska, poput potpuno autonomnih vozila, višekratno upotrebljivih raketa i humanoidnih robota, svjedoče o njegovom vizionarskom pristupu i posvećenosti proboju granica tehnološkog napretka.

Nakon što su Tesline dionice postale profitabilne 2020. godine, njihova je vrijednost znatno porasla u usporedbi s tradicionalnim proizvođačima automobila.

Čak i nakon nedavnih prodaja, ukupna vrijednost dionica Tesle procjenjuje se na 500 milijardi dolara. Što tu tvrtku čini jednom od najvrijednijih. Te znatno nadmašuje vrijednost dionica kompanija poput General Motorsa i Forda.

Izazovi na više frontova

Tesla i Musk sada se suočavaju s izazovima na više frontova, piše Profitiraj. Ne samo da su isporuke vozila pale u prvom kvartalu, već su i znatno zaostajale za proizvodnjom. Što sugerira smanjenje potražnje. Iako tvrtka još nije objavila profit za prvi kvartal, vjerojatno će dobit biti značajno smanjena zbog povećane konkurencije u industriji električnih automobila.

Nedavni razvoj događaja izazvao je miješane reakcije u investicijskoj zajednici. Teslina odluka da “optimizira” svoju radnu snagu odražava strategiju usmjerenu prema operativnoj učinkovitosti. Što bi moglo rezultirati značajnim financijskim dobitkom u nadolazećim kvartalima.

Istovremeno, smanjenje cijena modela Y, S i X vozila ističe sposobnost tvrtke da brzo reagira na tržišne promjene. Posebno u kontekstu povećane konkurencije u sektoru električnih vozila. Međutim, obustava proizvodnje dugoočekivanog Tesla Modela 2 izazvala je zabrinutost među ulagačima i rezultirala padom predviđanja analitičara. Očekivalo se da će Model 2 donijeti revoluciju u području električnih vozila nudeći atraktivnu liniju proizvoda po pristupačnoj cijeni. Iako kašnjenje izaziva razočaranje, i dalje postoji optimizam u vezi s konačnim lansiranjem na tržište i potencijalom za značajan rast prihoda novog modela.

Povlačenje Cybertrucka

Unatoč optimizmu, nedavna objava Tesle o povlačenju svih Cybertruck kamioneta zbog neispravne papučice gasa dovela je do smanjenja povjerenja. Iako se očekuje da će financijski utjecaj biti minimalan, ovaj potez ističe inherentne probleme u proizvodnji. I naglašava važnost rigoroznih mjera kontrole kvalitete.

S obzirom na izazove s kojima se suočava prodaja električnih automobila zbog rastuće konkurencije, smanjenja potražnje i visokih kamata, Tesla svoje nade stavlja u razvoj robotskih taksija i tehnologije autonomne vožnje.

Robotaksi

Elon Musk, izvršni direktor, najavio je predstavljanje Teslinog robotaksija 8. kolovoza ove godine. Ipak, poznato je da Musk često odgađa svoja obećanja i lansiranja proizvoda. Te koristi takve najave kad se suočava s poteškoćama.

Iako bi Teslin robotaksi mogli predstavljati revoluciju, čak i ako ih tvrtka lansira u kolovozu, vjerojatno će naići na regulatorne prepreke koje će otežati punu implementaciju. Prije nekoliko godina, slično se očekivalo uvođenje autonomnih vozila. Ali su regulatorni pritisak, sigurnosni problemi i intenzivni medijski nadzor spriječili njihovu širu primjenu.

Cijene dionica rasle

Unatoč značajnom padu prihoda, isporuke, dobiti i zarade u prvom kvartalu u usporedbi s prethodnom godinom, cijene Teslinih dionica zabilježile su rast.

Čini se da ulagači cijene predanost tvrtke u uvođenje pristupačnijih modela putem postojećih proizvodnih linija. Tijekom objave financijskih rezultata, Elon Musk izrazio je optimizam u pogledu dugoročne dominacije na tržištu električnih vozila, unatoč globalnom izazovu usvajanja. Nagovijestio je dolazak cjenovno pristupačnijih autonomnih modela za masovno tržište do kraja 2024. ili početkom 2025. godine.

Istaknuo je potencijal Tesline verzije Full Self-Driving (FSD) tehnologije, zagovarajući rješenja temeljena na neuronskim mrežama. Raspravljao je o mogućnostima licenciranja FSD-a s velikim proizvođačima automobila. Musk je istaknuo važnost napretka u regulaciji autonomne vožnje te podijelio sigurnosne podatke koji potvrđuju superiornost autonomne vožnje nad ljudskom vožnjom. Predviđa budućnost u kojoj će neautonomna vozila postati zastarjela, usporediva s konjima i preklopnim telefonima, te zagovara pojavu hibridne flote robotaksija slične mješavini modela tvrtki Uber i Airbnb.

Humanoidni robot

Pored ambicioznih planova za autonomna električna vozila, Musk očekuje početak prodaje humanoidnih robota nazvanih Optimus do kraja sljedeće godine. Što smatra značajnim komercijalnim pothvatom.

S obzirom na značajni pad cijene dionice Tesle, mnogi smatraju da je ovo povoljan trenutak za iskorištavanje dugoročnog potencijala rasta tvrtke. Kako se negativno raspoloženje prema tvrtki povećava i raste preprodaja, pametni ulagači mogu prepoznati vrijednost kupnje nakon povlačenja. Iskorištavanjem kratkoročnog pesimizma na tržištu, moguće je kupiti dionice po sniženoj cijeni.

Postoji niz faktora koji bi mogli potaknuti ponovni uspon Tesle, s obzirom na visoka dugoročna očekivanja rasta na tržištu električnih vozila (EV). Prognoze rasta tržišta EV-a za 2024. godinu temelje se na rekordnoj godini s oko 14 milijuna prodanih vozila u 2023., što čini 18% svih prodanih automobila i značajan porast u odnosu na prethodnu godinu. Ovo ukazuje na stabilan rast. Iako se mnoga velika tržišta pomiču prema masovnom tržištu električnih vozila. Prošle godine je svaki tjedan prodano više od 250.000 električnih automobila. Što nadmašuje ukupnu prodaju iz cijele 2013. godine.

Od rastuće popularnosti Cybertrucka do napretka u potpuno autonomnoj tehnologiji vožnje i širenja Teslinog poslovanja u području energije, inovacije i značajne promjene nastavljaju biti ključni pokretači Teslinog napretka. Unatoč privremenim izazovima, Tesla ostaje na dugoročnoj putanji uspjeha. S jasnom vizijom, poput potpuno autonomne tehnologije vožnje, ključne za Teslinu strategiju u idućem desetljeću, tvrtka nastavlja hrabro koračati prema održivoj i tehnološki naprednoj budućnosti. Kroz nadolazeće poglavlje rasta i autonomne vizije, ulagači mogu profitirati pridruživanjem Teslinoj putanji vizionarstva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno