Financa
Digitalni poslovni portal

Turska lira ojačala, Svjetska banka smanjila prognozu rasta zemlje

Turska lira je nastavila danas uzlazni trend, dijametralno suprotan prošmjesečnom nekontroliranom padu, mada je Svjetska banka smanjila prognoze ekonomskog rasta zemlje.

Lira je ojačala na 13,73 lira za dolar na ranom trgovanju na Istanbulskoj burzi i stabilizirala se na nivou 13,79 do 08:24 h po srednjoevropskom vremenu, izvještava Reuters.

Zahvaljujući dijelom inventivnim mjerama tržišnih regulatora, koje su pomogle da se smiri valutna kriza koja je eksplodirala krajem prošle godine, turska valuta se držala u rasponu od 13,7-13,94 lira za dolar tijekom proteklom tjedna.

Tokom 2021. godine, izgubila je 44 posto vrijednosti prema dolaru, a prošlog tjedna je oslabila za 5,0 posto.

Procjenjuje se da je ova velika tržišna ekonomija u usponu porasla za snažnih 9,5 posto u 2021. godini, usprkos tržišnim nestabilnostima posljednjih mjeseci, prema najnovijem izvješću Svjetske banke o globalnim ekonomskim izgledima.

Međutim, Svjetska banka predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Turske naglo usporiti na 2,0 posto ove godine i na 3,0 posto u 2023. U izvješću iz prošlog lipnja, ova međunarodna finansijska institucija je predviđala rast Turske od 5,0 posto u 2021, i od 4,5 posto u 2022. i 2023. godini.

Turska ekonomija, vrijedna 720 milijardi dolara, zabilježila je rast od 0,9 posto u 2019. i od 1,8 posto u 2020. godini, usljed recesije izazvane s jedne strane valutnom krizom i, s druge strane, pandemijom virusa korona.

Nakon pada lire krajem prosinca na rekordno nisku razinu od 18,4 lira za dolar, predsjednik Tajip Erdogan je najavio program čiji je cilj da motivira štediše da ne konvertiraju depozite u domaćoj valuti u devize, tako što će deponentima biti nadoknađen bilo kakav gubitak uzrokovan slabljenjem lire.

Turska je u utorak ovaj program proširila i na korporativne depozitne račune, što je prema saopćenju Ministarstva financina rezultiralo privlačenjem oko 108 milijardi lira (7,8 milijardi dolara) na depozitne račune kompanija.

Izvor: Tanjug

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije