Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Mostaru otvorena IT konferencija Vision Days

Prvo izdanje okupilo eminentne stručnjake i privuklo sudionike iz zemalja cijele regije

U dvoranama CineStar u Mostaru danas je svečanim programom započelo prvo izdanje IT konferencije Vision Days, koja okuplja dvadeset eminentnih stručnjaka iz regije sa višegodišnjim iskustvom u velikim IT korporacijama, te europskim i svjetskim projektima. Na dvodnevnoj konferenciji IT stručnjaci podijelit će svoja znanja, iskustva i novosti iz područja informacijske sigurnosti i devopsa.

Paralelna predavanja u dvoranama pratit će oko 300 sudionika iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Austrije i cijele BIH.

Budući da u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo ransomware napadima na informacijske sustave tvrtki i u velikom broju slučajeva i zloupotrebe podataka i velikih poslovnih gubitaka, nametnula se velika potreba za organizacijom jednog ovakvog događaja, što su čelni ljudi DNS IT Consulting and Services prihvatili kao izazov, te pokrenuli prvu konferenciju ove vrste u BiH, koja se temelji isključivo na case study predavanjima, odnosno, primjerima iz prakse.  

„U fokusu je IT, odnosno cyber security, vruća tema svih konferencija koje se održavaju u regiji. Imat ćemo dvadeset različitih predavanja, a na njima će biti prikazano i kako izgleda cyber napad, kako se obraniti, koje su preventive kako bi se zaštitili. Puno tih stvari možemo riješiti prije nego što se dogode“, kazao je Denis Mihić osnivač kompanije DNS IT Consulting and Services i organizator konferencije.

Denis Mihić organizator konferencije foto Denis Kapetanović
Denis Mihić organizator konferencije foto Denis Kapetanović

Omar Kudović iz udruženja „MS Community“ kazao je kako IT konferencije poput ove nude sudionicima priliku da dobiju najnovije informacije iz ove oblasti.

„IT konferencije u BiH rastu. Mislim da je konferencija „Vision Days“ upravo taj veliki iskorak koji će se dogoditi u ovom konferencijskom dijelu, gdje će posjetitelji imati značajnu priliku da vide nove informacije iz IT-a, a najveći fokus bit će na cyber sigurnosti“, kazao je Kudović.

Sveučilišni profesor Jasmin Azemović  jedan je od predavača koji će izlagati na temu „Kako stvoriti najsuvremeniji sigurnosni odjel: Aka. Tim S.W.A.T.?

„Doznat ćemo kako na najefikasniji način kreirati department za sigurnost u kompaniji s fokusom na defanzivnu sigurnost, ofanzivnu, incidente, vertikalu prema menadžmentu kompanije, koja treba kontrolirati tu situaciju. Odnosno, što efikasniji tim- bolja sigurnost u kompaniji“, pojasnio je Azemović.

Zadovoljstvo održavanjem jedne ovakve konferencije u gradu na čijem je na čelu, izrazio je i mostarski gradonačelnik dr. Mario Kordić, koji je ovu konferenciju proglasio otvorenom.

Vision Days 2024 foto Denis Kapetanović
Vision Days 2024 foto Denis Kapetanović

„Veliki je značaj održavanja jedne ovakve konferencije u Mostaru. Radi se o jednom od najvećih događaja kada je u pitanju cyber sigurnost u IT sektoru. Grad Mostar, inače, u svojim dokumentima IT industriju stavlja na vrlo visoki nivo u agendi razvoja grada. Znate da imamo poprilično ozbiljan broj IT firmi koje se razvijaju, to privlači mlade ljude i to je industrija koja je prevažna u svijetu.“, poručio je mostarski gradonačelnik.

Priznao je i kako se u ranijem razdoblju nije puno pažnje posvećivalo IT sektoru, ali kako se ta situacija sada mijenja.

„Zadnje tri i pol godine stvarno puno radimo kako bi privukli mlade ljude da počnu svoje biznise ovdje i ono što je dobro što ti biznisi ne ovise toliko o lokaciji gdje se događaju. Mostar kao UNESCO grad, koji ima šta ponuditi, je sigurno odličan za razvoj takve vrste biznisa, a u budućnosti ćemo nastaviti što više pomagati po tom pitanju“ zaključio je Kordić.

Velikim brojem eminentnih predavača IT stručnjaka, rasprodanim dvoranama, gostima iz šire regije, ova konferencija je već svojim prvim izdanjem postavila Mostar na značajno mjesto IT mape regije.

Organizatori su već sada preporučili IT struci da su svom kalendaru za 2025. zabilježe 22. i 23.5. kada će se održati drugo izdanje ove konferencije na istom mjestu.

Sanja Mihić Vision Days foto Denis Kapetanović
Sanja Mihić Vision Days foto Denis Kapetanović

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno