Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UPRMBiH organizirao seminar o aktualnostima u upravljanju rizicima u bankarstvu

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u utorak, 8. ožujka u Sarajevu, u saradnji sa revizorsko-konsultantskom kompanijom Ernst & Young uspješno organiziralo seminar na temu „Metodološkog pristupa upravljanja ključnim rizicima” kako bi se podijelila iskustva i naučene lekcije iz Europske Unije i regiona o implementaciji i primjeni novih regulatornih zahtjeva vezanih za procese interne procjene adekvatnosti kapitala (ICAAP) i likvidnosti (ILAAP) kao upravljanje rizicima u bankarskom sektoru.

Sudionici seminara u organizaciji UPRMBiH
Sudionici seminara u organizaciji UPRMBiH

Seminaru je prisustvovalo 32 učesnika iz bankarskog i financijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, i međunarodnih donatora. Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači kompanije Ernst & Young iz BiH i Srbije sa dugogodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim i revizorskim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, međunarodne regulative, financijskog izvještavanja, i supervizije uključujući bankarstva i financija.

”Interno upravljanje adekvatnosti kapitala i likvidnosti (ICAAP/ILAAP) su fundamenti okvira sveobuhvatnog upravljanja rizicima koji za cilj imaju da utvrde sposobnost i kapactitete banaka da podnesu rizike kojima su izložene, absorbuje nastale gubitke i slijede strategiju održivosti.  U svijetlu aktuelne geopolitičke situacije, pa i posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, predmetna tema dobija na dodatnom značaju. Kultura rizika, ispravna identifikacija izvora i materijalnosti rizika, pretpostavke u parametrima i promjenama u okruženju su od posebne važnosti u sklopu cjelokupnog ICAAP/ILAAP procesa.  Kroz ovaj seminar veoma korisno je bilo sagledati i prodiskutovati najčešće izazove koji se javljaju u samoj praksi kao individualni metodološki pristup.“- izjavio je Igor Jokić, Predsjednik UPRMBiH.

 „Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH u ovoj godini planira nastaviti sa aktivnostima edukacije rizik menadžera u BiH kako bi u što skorijoj budućnosti BiH postala regionalni centar za edukaciju i certifikaciju rizik menadžera u skladu sa najvišim standardima struke i svjetski priznatim metodologijama. Naš glavni fokus u 2022 .godini je organizacija drugog ciklusa certifikacije rizik menadžera u skladu sa GARP FRR (Financial Risk and Regulation) metodologijom koji će biti održan za lokalni i regionalni finansijski sektor u drugoj polovini ove godine.“ – izjavio je Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini  jedno je od samo 40 svjetskih priznatih partnera Globalne asocijacije risk profesionalaca (GARP-a) za razvoj, promociju i unaprijeđenje funkcije risk managementa.

izvor: Banke & Biznis

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno