Financa
Digitalni poslovni portal

McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola i Pepsi zaustavljaju prodaju u Rusiji

McDonald’s, PepsiCo, Coca-Cola i Starbucks zaustavili su u utorak prodaju svojih najpoznatijih proizvoda u Rusiji, ponudivši jedinstveni prijekor ratu u Ukrajini od strane tvrtki po kojima veći dio svijeta identificira i prepoznaje Ameriku.

Pepsi i McDonald’s bili su korporativni pioniri čiji se rad sa Sovjetskim Savezom i postsovjetskom ruskom državom prije nekoliko desetljeća smatrao poboljšanjem međunarodnih odnosa.

Sve četiri tvrtke imaju velike operacije u Rusiji.

McDonald’s je rekao da će nastaviti isplaćivati plaće svojim 62.000 zaposlenika u Rusiji, zatvarajući svojih 847 restorana. Prva lokacija koja je otvorena u Rusiji, na Puškinovom trgu u središnjoj Moskvi 1990. godine, postala je simbol procvata američkog kapitalizma nakon pada Sovjetskog Saveza.

“Drago mi je da su donijeli pravu odluku”, rekao je Jeffrey Sonnenfeld, profesor na Yale School of Management koji prati stavove velikih tvrtki o Rusiji, nakon poteza McDonald’sa. “To je stvarno važan utjecaj, i simboličan je koliko i suštinski.”

Starbucks Corp privremeno zatvara stotine trgovina. PepsiCo Inc obustavit će svo oglašavanje u Rusiji i zaustaviti prodaju svojih marki pića, dok će nastaviti s prodajom osnovnih namirnica kao što su mlijeko i hrana za bebe. I njihov rival Coca-Cola rekla je da će obustaviti svoje poslovanje u Rusiji.

Coca-Cola je bila službeno piće Olimpijskih igara 1980. u Moskvi, unatoč tome što su Sjedinjene Države bojkotirale događaj u znak protesta protiv sovjetske invazije na Afganistan.

Izvor: Reuters

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije