Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Wall Street porastao, inflacija u skladu s očekivanjima

Na Wall Streetu su cijene dionica porasle jer su popustila strahovanja u vezi bankarskog sustava i jer su podaci o inflaciji u SAD-u bili u skladu s očekivanjima.

Dow Jones ojačao je 1.06 posto, na 32.155 bodova, dok je S&P 500 porastao 1.68 posto, na 3920 bodova, a Nasdaq indeks 2.14 posto, na 11.428 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, u utorak su indeksi porasli jer je popustio pritisak na bankarski sektor, koji je trajao od kraja prošloga tjedna i propasti dvije banke – Silicon Valley (SVB) i Signature Bank.

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sustavu splasnula su nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da će kriza biti spriječena. Nema razloga za zabrinutost u vezi drugih banaka.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao je jučer 2.6 posto, nakon što je dan prije potonuo 7 posto.

“Strahovanja popustila”

Tržište je moglo nekoliko dana analizirati vijesti i poruke niza regulatora i agencija o sigurnosti bankarskog sustava, pa su strahovanja ponešto popustila”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Ulagače su ohrabrili i podaci o inflaciji, koji su u skladu s očekivanjima analitičara. U veljači su u SAD-u potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnoj razini, a 6 posto na godišnjoj.

To ukazuje na postupno popuštanje inflacijskih pritisaka pa su ojačale špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0.50 postotnih bodova.

No, nakon propasti SVB-a i izvješća o inflaciji, mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0.25 postotnih bodova. Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca kako bi pričekao da se bankarski sustav stabilizira, a povjerenje u sustav vrati.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.17 posto, na 7637 bodova. Dok je frankfurtski DAX porastao 1.83 posto, na 15.232 boda, a pariški CAC 1.86 posto, na 7141 bod.

Izvor: index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno