Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

10 najboljih značajki Appleovog iOS 17

Apple je službeno pustio u javnost iOS 17. Najnovija verzija operativnog sustava za iPhone prepuna je mnoštva novih značajki, velikih i malih. Ali koje su najbolje? Ovo su značajke iOS-a 17 zbog kojih smo najviše uzbuđeni.

10. Čitljive zvučne poruke, kada ih ne možete slušati

Umjesto da vam pošalju pisani tekst u aplikaciji iPhone Messages, prijatelji će ponekad poslati snimljenu glasovnu poruku. Spašava ih od potrebe da gube vrijeme na pisanje poruke. Ali ponekad kada primite glasovnu poruku, niste na mjestu gdje je možete poslušati. Možda ste na radnom sastanku ili u kinu.

Sada se audio poruke iOS-a 17 automatski transkribiraju, tako da ih možete odmah vidjeti.

9. Automatsko popunjavanje rečenica, za dovršavanje misli

iPhone već godinama može automatski dovršavati pojedinačne riječi dok pišete. Ali iOS 17 donosi novu značajku automatskog popunjavanja koja će vam uštedjeti mnogo vremena. Sada će iPhone moći automatski popuniti cijele rečenice kad ih počnete tipkati. Sve što trebate učiniti je dodirnuti razmaknicu kada se pojavi automatsko dovršavanje rečenice i rečenica će biti automatski popunjena.

8. Facetime govorna pošta, za ostavljanje animirane poruke

Jeste li ikada uputili FaceTime video ili audio poziv, a druga se osoba nije javila? U takvim slučajevima obično im šaljete SMS kako biste isporučili svoju poruku. Ali sada, u iOS-u 17, možete ostaviti neodgovorene FaceTime pozive kao glasovnu ili video govornu poštu.

S dodatkom FaceTime govorne pošte, Appleova usluga poziva, što se tiče mogućnosti, u biti se ne razlikuje od tradicionalnih poziva. A s dodatkom FaceTime video govorne pošte, još uvijek možete dopustiti osobi da vidi što ste joj htjeli pokazati.

7. Jednostavnije davanje naredbe za Siri

U modi su AI chatbotovi poput ChatGPT-ja, ali Apple još nije odustao od svog digitalnog glasovnog asistenta. U iOS-u 17, Siri dobiva neke nove talente, koji ovu značajku čine inteligentnijom i lakšom za korištenje. Apple odbacuje zahtjev da se mora reći “Hej, Siri” za aktiviranje pomoćnika. Sada, korisnik može samo reći “Siri” nakon čega možete uputiti zahtjev. Ako se riješite dulje fraze, komunikacija sa Siri postaje prirodnija (i pristojnija).

Osim toga, korisnici će sada moći dati Siri dvije naredbe zaredom bez potrebe da ponovno započnu s glasovnom uputom “Siri”. Dakle, možete pokrenuti naredbu govoreći, na primjer, “Siri, kakav je moj raspored za sutra?” Nakon što Siri odgovori, možete jednostavno nastaviti izravno svojom sljedećom naredbom: “Podsjeti me da rezerviram večeru u šest.”

6. Identifikacija hrane, za pronalaženje recepata

Za nekoliko iteracija iOS-a, iPhone je bio u mogućnosti koristiti strojno učenje za prepoznavanje objekata na fotografijama, poput cvijeća, automobila i pasa. Apple to naziva “Vizualno pretraživanje”. Ali u iOS-u 17 Visual Lookup dobiva ažuriranje. Sada može prepoznati jela na fotografijama i ponuditi vam recepte za slična jela. Ovo je očito od velike pomoći onima kojima prijatelji uvijek šalju slike svojih obroka.

5. Kontakt posteri

Ove godine Apple korisnicima daje novi način da se izraze: kontakt poster. Zamislite kontakt poster kao svoju vizualnu posjetnicu. Možete odabrati fotografiju ili Memoji koji vas najbolje predstavlja te dodati dodatne boje i tekst u nizu fontova.

Kada nekoga nazovete, vaš kontakt poster će se pojaviti na njegovom ekranu. Vaš poster s kontaktima također će se koristiti u drugim područjima iOS-a 17, uključujući u aplikacijama kao što su Poruke i moći ćete vidjeti plakate s kontaktima drugih osoba na listu za dijeljenje kada s njima podijelite datoteku na svom iPhoneu.

4. Safari profili, za odvajanje osobnog i poslovnog

Safari je najbolji preglednik na iPhoneu, a ove godine dobiva veliku novu značajku: profile. Sada ćete u Safariju moći stvoriti zasebne profile za pregledavanje – recimo, jedan za osobne stvari i jedan za posao. Svaki će profil zadržati vlastitu povijest, oznake, grupe kartica i proširenja.

Svaki će profil također pohraniti vlastite kolačiće, pa ako imate poslovnu i osobnu prijavu za web mjesto, Safari će znati koju prijavu želite koristiti na temelju profila koji ste odabrali.

3. Karte koje se mogu preuzeti, za offline navigaciju

Apple Maps napravio je dug put u posljednjih nekoliko godina i sada je održiva alternativa Google Maps. Ali u iOS-u 17, Apple Maps dobiva veliku novu značajku koja je nedostajala: izvanmrežne karte.

Sada u Apple Maps, moći ćete preuzeti područje karte na svoj telefon i ono će biti dostupno čak i ako nemate internetsku vezu. Ova je značajka posebno korisna ako putujete u zemlju u kojoj nemate uslugu mobilnog interneta. Također je korisno za entuzijaste na otvorenom koji možda planinare u udaljenim područjima bez mobilnog signala.

2. Interaktivni widgeti za početni zaslon

Ljudi vole svoje widgete na početnom zaslonu iPhonea. A u iOS-u 17 widgeti dobivaju veliku nadogradnju. Widgeti na početnom zaslonu sada mogu biti interaktivni. To znači da umjesto pokretanja aplikacije kada dodirnete widget, možete komunicirati s elementima samog widgeta.

Na primjer, widget Podsjetnici sada će vam omogućiti da označite stavku na popisu obaveza izravno iz widgeta. Jednostavno dodirnite kružić pokraj stavke popisa—za ovo ste prije trebali otvoriti aplikaciju. Widgeti aplikacije Home sada će vam omogućiti da ga dodirnete kako biste na primjerugasili svjetla. I Apple dopušta programerima trećih strana da svoje widgete učine interaktivnim.

1. Namedrop, za dijeljenje vaših podataka

NameDrop je ubojita nova značajka iOS-a 17 koja je povezana s gore spomenutom značajkom Contact Poster. Uz NameDrop, možete držati svoj iPhone blizu tuđeg iPhonea kako biste  s njima podijelili svoje ime, telefon, adresu e-pošte—i da, poster za kontakt.

To je super jednostavan način da nekome koga ste upravo upoznali brzo date svoje kontakt podatke. NameDrop je koristan u brojnim situacijama. Na primjer, omogućuje vam da pratite ljude koje upoznate na profesionalnim događajima ili da bez napora date svoj broj osobi koja vam se sviđa a koju ste upravo upoznali.

***

Naveli smo samo deset od mnogih novih značajki koje Appleov novi operativni sustav nudi. Možete nadograditi na iOS 17 na svom iPhoneu tako da otvorite aplikaciju Postavke i zatim dodirnete Općenito > Ažuriranje softvera. iOS 17 dostupan je za iPhone SE (2. generacija), iPhone XR i XS seriju te iPhone 11 seriju i novije.

Izvor: FastCompany

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno