Financa
Digitalni poslovni portal

Maslinovo ulje iz Hercegovine bit će brendirano

U Stocu ima oko 20.000 stabala maslina, a tome je doprinijela stolačka udruga “Hercegovački plodovi Mediterana” koja kroz istoimeni sajam, koji se održava u listopadu već 15 godina, aktivno potiče njihovu sadnju.

Sajam je zaslužan i za početak rada uljare u koju početkom listopada stižu maslinari iz cijele Hercegovine na preradu maslina.

Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati, kaže Zoran Raič iz Udruge Hercegovački plodovi Mediterana.

Ovogodišnji urod bit će nešto slabiji od prošlogodišnjeg, ali će ulje biti vrhunske kvalitete.

Radimo na brendu hercegovačkog maslinovog ulja. Kad dobijemo taj brend, jer imamo svoje prednosti u odnosu na istarska ulja, usuđujem se reći, neka me netko ispravi ako griješim, i u odnosu na ulja Dalmacije. Imamo neke svoje kvalitete koje ćemo pokazati i dokazati. Prošle smo se godine upisali u međunarodni registar proizvođača maslinovog ulja kao država BiH. Kazao je Zoran Raič iz Udruženja Hercegovački plodovi Mediterana.

Posljednjih godina, kaže Raič, država sve više potiče razvoj poljoprivrede, pa tako i maslinarstva. U Hercegovini sada ima 100 tisuća stabala, odnosno 400 hektara maslinika s tendencijom rasta. Godišnje se proizvede 280 tisuća litara ekstra djevičanskog ulja.

Uz kvalitetu obično ide i cijena, pa se ove godine, s obzirom na inflaciju, očekuje da će litra ulja biti i više od 30 KM.

Izvor: indikator.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije