Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

2024. je godina smanjenja kamatnih stopa – tko će biti prvi?

Iako će stope u većini gospodarstava ostati visoke u 2024., ekonomisti očekuju blagi pad krajem ove godine, navodi Economist Intelligence Unit u nedavnom izvješću. U pokušaju da uguši inflaciju, većina centralnih banaka oštro je povećala referentne stope od početka 2022.

Kina i Japan ostaju iznimke u globalnom ciklusu pooštravanja, iako su stope u Pekingu počele blago popuštati, rekla je globalna obavještajna tvrtka. EIU također očekuje da će Bank of Japan izaći iz politike negativnih kamatnih stopa u drugom kvartalu.

Sjedinjene Američke Države

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell ponovio je prošli tjedan kako očekuje da će se kamatne stope početi snižavati ove godine ako signali inflacije budu surađivali. Nije dao konkretan vremenski raspored.

Inflacija prema Fed-ovom preferiranom mjerilu trenutačno iznosi godišnju stopu od 2,4%, što je ispred Fed-ovog cilja od 2%.

Fed je na sjednici u siječnju držao stope stabilnima u rasponu od 5,25% do 5,5%. Tržišta trenutačno očekuju da će Fed u lipnju započeti sa smanjenjem stope od 25 baznih bodova.

Eurozona

Europska centralna banka prošlog je tjedna također zadržala svoju referentnu stopu na rekordno visokoj razini od 4%. Signalizirali su da neće smanjiti stope prije lipnja.

Centralna banka priznala je da se inflacija smanjuje brže nego što je predviđala i snizila je svoju godišnju prognozu inflacije s prosječnih 2,7% na 2,3%. ECB ima ciljanu inflaciju od 2%.

Švicarska

Inflacija u Švicarskoj u veljači je porasla 1,2% u odnosu na godinu prije. Što je najniža vrijednost u gotovo dvije i pol godine. To je potaknulo nade da bi Švicarska nacionalna banka mogla srezati kamatne stope na svom sastanku 21. ožujka.

Trenutna kamatna stopa SNB-a iznosi 1,75%, a centralna banka ima ciljani raspon inflacije između 0% i 2%. Prema LSEG-u, postoji više od 40% šanse za smanjenje od 25 baznih bodova u ožujku. Time bi se ključna stopa SNB-a spustila na 1,5%.

UBS očekuje da će SNB pričekati do drugog kvartala za svoje prvo smanjenje ključne kamatne stope. No ne isključuje mogućnost smanjenja ovog mjeseca.

Banka Kanade

U ožujku je Banka Kanade ostavila stope nepromijenjene na petom uzastopnom sastanku. Njezin guverner rekao je da je prerano razmatrati smanjenje.

Inflacija u Kanadi usporila je na 2,9% u siječnju, u usporedbi s prošlom godinom. To je pad u odnosu na prosinačkih 3,4% i unutar ciljnog raspona BOC-a od 1% do 3%.

Turska

Turska centralna banka zadržala je svoju kamatnu stopu stabilnu na 45% u veljači, okončavši svoj ciklus pooštravanja nakon osam uzastopnih povećanja. Mnogi očekuju da će se zadržati veći dio 2024. Inflacija u zemlji trenutno iznosi oko 65%.

JPMorgan je u bilješci o istraživanju naveo da bi turska centralna banka mogla smanjiti svoju referentnu stopu u studenom i prosincu, zadržavajući svoju prognozu referentne stope na kraju godine od 45%.

Australija

Reserve Bank of Australia zadržala je stope nepromijenjene u veljači. Na 4,35% što je najviša razina u 12 godina.

Predviđa se da će RBA početi snižavati stope u kolovozu kako se inflacija smanjuje, a nezaposlenost raste. Očekuje se da će zemlja “za dlaku izbjeći recesiju”.

U nedavnoj bilješci ANZ je primijetio da je australsko gospodarstvo doživjelo “kontinuirano usporavanje” u drugoj polovici 2023. jer je BDP u četvrtom kvartalu porastao samo 0,2% u odnosu na prethodni kvartal. To dolazi nakon što je BDP u trećem kvartalu porastao za 0,3% u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Novi Zeland

Reserve Bank of New Zealand zadržala je službenu gotovinsku stopu stabilnom na 5,5% na svom sastanku u veljači. Predviđaju da će inflacija ponovno ući u ciljni raspon od 1% do 3% godišnje do rujna.

Auckland Savings Bank ne očekuje da će RBNZ početi snižavati gotovinsku stopu do studenog.

Indonezija

Centralna banka Indonezije zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu na 6% na nedavnoj sjednici.

Dok je inflacija potrošačkih cijena u zemlji jugoistočne Azije sada unutar ciljanog raspona Banke Indonezije od 1,5% do 3,5% za godinu, guverner centralne banke Indonezije razmatra smanjenje od 75 baznih bodova samo u drugoj polovici godine.

“Još uvijek pozorno pratimo globalno prelijevanje… uglavnom utjecaja smjera monetarne politike SAD-a”, rekao je guverner Bank Indonesia Perry Warjiyo za JP Ong za CNBC.

BMI, istraživačka jedinica Fitch Solutions, očekuje da će banka sniziti referentnu stopu na 5% do kraja 2024. Počevši od druge polovice godine u tandemu s centralnim bankama SAD-a i drugim razvijenim tržištima “kako ne bi podizali neopravdani deprecijacijski pritisci na indonezijsku rupiju”.

Japan

Za razliku od svojih kolega, ekonomisti očekuju da će Banka Japana ove godine povećati kamatne stope umjesto da ih smanji.

Očekuje se da će BOJ krenuti prema okončanju svoje politike negativnih kamatnih stopa do travnja, ovisno o pregovorima o godišnjim plaćama, rekli su ekonomisti Oxford Economicsa i Macquariea.

Proljetni pregovori o plaćama važan su čimbenik u tome je li japanska inflacija održivo ispunila cilj BOJ-a od 2%. Što je preduvjet da BOJ prekine svoju politiku negativnih stopa.

Južna Koreja

Centralna banka Južne Koreje krajem veljače zadržala je stope stabilne na 3,5%.

Njihov je guverner navodno rekao da većina članova odbora još uvijek smatra “preuranjenim” raspravljati o bilo kakvom smanjenju kamatnih stopa dok je inflacija iznad ciljane razine.

Centralna banka Južne Koreje mogla bi i dalje biti jedan od prvih u Aziji koji će sniziti stope, rekao je Goohoon Kwon, viši azijski ekonomist Goldman Sachsa. Naveo je kontinuiranu dezinflaciju i prigušenu osobnu potrošnju.

Snažan oporavak izvoza potaknut poluvodičima zbog pojave umjetne inteligencije omogućit će banci da bude manje ograničena američkom monetarnom politikom i inflacijom, rekao je Kwon.

Tko će biti prvi?

“Kanadska banka je moj kandidat da prva smanji”, rekao je Carl Weinberg, glavni ekonomist u High Frequency Economicsu. Objasnio je da kanadski CPI raste za samo 1,7%. To je ispod ciljane inflacije centralne banke. Weinberg je primijetio da sve cijene koje Centralna banka Kanade može kontrolirati u gospodarstvu rastu manje nego što nalaže ciljana inflacija.

2024. bit će godina zaokreta u sniženju kamatnih stopa.

Carl Weinberg, glavni ekonomist u High Frequency Economicsu

No, malo je vjerojatno da će azijske centralne banke rezati ispred Fed-a jer jak američki dolar znači da većina azijskih valuta ostaje relativno slabija, rekao je Morgan Stanley.

Potencijal za daljnju deprecijaciju još uvijek bi mogao posuditi neke veće rizike inflacije za ove zemlje, rekli su ekonomisti investicijske banke u izvješću.

“Iako se inflacija smanjuje, u većini gospodarstava u regiji ona je ili tek dosegnula ciljani raspon ili još uvijek smanjuje jaz u ciljanom rasponu”, rekao je Morgan Stanley.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno