Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako spriječiti Metu da koristi vaše osobne podatke za treniranje generativnih AI modela

Facebook korisnici sada mogu izbrisati neke osobne podatke koje tvrtka može koristiti u obuci generativnih modela umjetne inteligencije.

Meta je ovog tjedna ažurirala odjeljak s resursima Facebook centra za pomoć na svojoj web stranici kako bi uključila obrazac pod nazivom “Generative AI Data Subject Rights”. Taj obrazac korisnicima omogućuje da “podnose zahtjeve koji se odnose na podatke treće strane koji se koriste za obuku generativnog AI modela.”

Tvrtka dodaje alat za isključivanje jer generativna AI tehnologija uzima maha u cijeloj tehnologiji.  A tvrtke stvaraju naprednije chatbotove i pretvaraju jednostavan tekst u sofisticirane odgovore i slike. Meta daje ljudima mogućnost pristupa, izmjene ili brisanja bilo kojih osobnih podataka koji su bili uključeni u različite izvore podataka trećih strana koje tvrtka koristi za obuku svog širokog jezika i povezanih AI modela.

Metin obrazac

U obrascu Meta podatke treće strane naziva podacima “koji su javno dostupni na internetu ili licenciranim izvorima”. Ova vrsta informacija, kaže tvrtka, može predstavljati neke od milijardi podatak” koji se koriste za treniranje generativnih AI modela koji koriste predviđanja i obrasce za stvaranje novog sadržaja.

Meta, kako tvrdi, prikuplja javne informacije na webu uz podatke o licenciranju od drugih pružatelja usluga. Postovi na blogu, na primjer, mogu sadržavati osobne podatke, poput nečijeg imena i podataka za kontakt.

Obrazac ne uzima u obzir aktivnost korisnika na alatima u vlasništvu Meta, bilo da se radi o komentarima na Facebooku ili fotografijama na Instagramu. Pa je moguće da bi tvrtka potencijalno mogla koristiti takve podatke prve strane za treniranje svojih generativnih AI modela.

Glasnogovornik Mete rekao je da najnoviji Llama 2 veliki jezični model otvorenog koda ove tvrtke nije obučen za Meta korisničke podatke i da još nisu pokrenuli nijednu korisničku značajku Generative AI na svojim sustavima.

“Ovisno o tome gdje ljudi žive, oni bi mogli ostvariti svoja prava ispitanika. I protiviti se određenim podacima koji se koriste za obuku naših AI modela”. Dodao je glasnogovornik, referirajući se na različita pravila o privatnosti podataka izvan SAD-a.

Dužni štititi podatke korisnika

Meta, poput mnogih tehnoloških kolega, uključujući Microsoft, OpenAI i Googleov matični Alphabet prikuplja goleme količine podataka trećih strana za obuku svojih modela i povezanog AI softvera.

Da bi se obučili učinkoviti modeli za otključavanje ovih napretka, potrebna je značajna količina informacija iz javno dostupnih i licenciranih izvora. Upotreba javnih informacija i licenciranih podataka u našem je interesu, te smo predani transparentnosti u pogledu pravnih osnova koje koristimo za obradu ovih informacija.

Meta

Međutim, nedavno su neki zagovornici privatnosti podataka doveli u pitanje praksu prikupljanja golemih količina javno dostupnih informacija za obuku modela umjetne inteligencije.

Prošlog je tjedna konzorcij agencija za zaštitu podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Švicarske i drugih zemalja izdao zajedničku izjavu. Za Metu, Alphabet, matičnu tvrtku TikTok ByteDance, X (ranije poznat kao Twitter), Microsoft i druge. Izjava se odnosi na brisanje podataka i zaštiti privatnosti korisnika, piše CNBC.

Pismo je imalo za cilj podsjetiti društvene medije i tehnološke tvrtke da i dalje podliježu različitim zakonima o zaštiti podataka i privatnosti diljem svijeta. Te da štite osobne podatke dostupne na njihovim web stranicama od krapiranja podataka. Posebno kako bi bili usklađeni sa zaštitom podataka i zakona o privatnosti diljem svijeta.

Pojedinci također mogu poduzeti korake kako bi zaštitili svoje osobne podatke od krađa podataka, a društvene mreže imaju ulogu u omogućavanju korisnicima da koriste njihove usluge na način koji štiti privatnost.

Evo kako možete izbrisati neke svoje Facebook podatke koji se koriste za obuku generativnih AI modela:

Prva opcija omogućuje ljudima da pristupe, preuzmu ili isprave bilo koji od svojih osobnih podataka prikupljenih iz izvora trećih strana koji se koriste za treniranje generativnih AI modela. Odabirom druge opcije možete izbrisati sve osobne podatke iz izvora podataka trećih strana koji se koriste za obuku. Treća opcija je za ljude koji “imaju drugačiji problem”.

Nakon odabira jedne od tri opcije, korisnici će morati proći test sigurnosne provjere. Neki su korisnici komentirali da ne mogu dovršiti ispunjavanje obrasca zbog, kako se čini, softverske pogreške.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno