Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nepal zabranio TikTok zbog utjecaja na ‘društvenu harmoniju’

Popularna platforma za dijeljenje videa, koja ima oko milijardu korisnika mjesečno, suočila se s ograničenjima u mnogim zemljama. Zabrane su nastupile zbog navodnih kršenja pravila o podacima i zbog potencijalno štetnog utjecaja nekih sadržaja na mlade.

Odluka o zabrani donesena je danas, a nadležna tijela trenutačno rješavaju tehnička pitanja.

rekla je u ponedjeljak ministrica za komunikacije i informacijsku tehnologiju Rekha Sharma

Sharma je rekla da je odluka donesena jer se TikTok stalno koristio za dijeljenje sadržaja koji “remeti društveni sklad i remeti obiteljske strukture i društvene odnose”. Nije precizirala što je izazvalo zabranu.

Nekoliko sati nakon što je odluka objavljena, videi o zabrani imali su tisuće pregleda na TikToku, prenosi The Guardian.

Gagan Thapa, čelnik Nepalske kongresne stranke koja je dio vladajuće koalicije, rekao je kako se čini da je namjera vlade “ugušiti slobodu izražavanja”. “Regulacija je neophodna kako bi se obeshrabrili oni koji zlorabe društvene medije. Ali zatvaranje društvenih medija u ime regulacije potpuno je pogrešno.”

Odluka dolazi nekoliko dana nakon što je Nepal uveo direktivu koja od platformi društvenih medija koje djeluju u zemlji zahtijeva da uspostave urede.

TikTok je šesta najkorištenija društvena platforma na svijetu, prema marketinškoj agenciji We Are Social. Više zemalja nastojalo je pooštriti kontrolu društvenih medija zbog njihovog mogućeg utjecaja na djecu.

Vlasnik TikToka, ByteDance, je Kinez. Ali tvrtka odbacuje kritike da je pod izravnom kontrolom Pekinga. Iako zaostaje za Metinim dugo dominantnim trojcem Facebookom, WhatsAppom i Instagramom, njegov rast među mladima daleko nadmašuje svoje konkurente.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno