Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Italija nudi vize za digitalne nomade

Italija je postala posljednja zemlja EU koja je uvela vizu za digitalne nomade. Pružajući radnicima koji rade na daljinu priliku da spoje posao sa više zadovoljstva dok putuju širom ove države. Od 4. travnja, novi zakon sada omogućava ljudima bez pasoša EU da legalno ostanu u zemlji i dugoročno rade.

Talijanska viza definitivno nije jedna od najlakših za dobijanje u EU. Svako tko želi da se prijavi mora da bude smatran za “visoko kvalifciranog”, a talijanska vlada tog nekog gleda kao nekoga “tko obavlja visokokvalificiranu radnu aktivnost uz korištenje tehnoloških alata koji im omogućuju da rade na daljinu, kako kao freelenseri, tako i kao suradnici ili zaposleni u kompaniji. I u slučajevima ukoliko nisu stanovnici Italije”. Ovaj zakon je uveden prema članu 27 imigracionog zakona, prenose Nezavisne.

Zdravstveno osiguranje kao barijera

Postoji i financijska prepreka za dobijanje ove vize, koja se odnosi na troškove talijanske zdravstvene zaštite. Kandidati moraju da budu slobodni ili na platnom spisku kompanije. Njihova godišnja zarada mora biti barem 28.000 eura (nešto više od 30.000 dolara). Ključno je to što zakon ne nalaže da novac mora poticati iz rada na daljinu (može poticati iz bilo kog izvora prihoda).

Kandidati također moraju imati fakultetsku diplomu (minimum tri godine) ili profesionalnu licencu za svoj posao. Ukoliko ovo nije slučaj, moraju biti sposobni da pokažu dokumentaciju o značajnom iskustvu. Također moraju dokazati da imaju šest mjeseci radnog iskustva u oblasti u kojoj žele da rade na daljinu.

Također bi trebalo da imaju dokaz o mogućem smještaju u Italiji i dokaz o zdravstvenom osiguranju u zemlji. Može biti privatno ili prijavom kod talijanske Nacionalne zdravstvene službe po cijeni od 2.000 eura godišnje. Članovi obitelji također mogu potencijalno doći, ali po nahođenju lokalne policije. Svatko tko je osuđen za krivično djelo u proteklih pet godina bit će automatski diskvalificiran iz procesa prijave.

Ako ste zainteresirani, trebalo bi da se prijavite u lokalnom talijanskom konzulatu, prije nego što stignete u Italiju. Boravak će važiti godinu dana (navodi se da se može produžiti jednom). Kada stignete u Italiju, imat ćete osam dana da se prijavite za boravišnu dozvolu, poznatu i kao “permesso di soggiorno”. Freelenseri bi također trebali prijaviti talijanski PDV broj . Očekuje se i da potraže savjet o tome kako najbolje da plate lokalne poreze.

Što ostale države Europe nude za digitalne nomade

Italija se sada pridružuje Japanu na listi zemalja koje nude vize za digitalne nomade. Nastoje da potaknu ekonomski razvoj privlačenjem stranih radnika sa visokim prihodima. Japan je otvorio vrata digitalnim nomadima koji zarađuju više od 63.000 dolara godišnje. Uz dokaz o njihovom privatnom zdravstvenom osiguranju za vrijeme njihovog jednogodišnjeg boravka.

Nedavni članak Time Out-a rangirao je zemlje EU na osnovu toga koliko je lako kandidirati se i dobiti vizu za digitalne nomade. Rumunjska je rangirana na prvom mjestu zbog jednostavnosti procesa (zahtijeva minimalnu mjesečnu plaću od 4.000 dolarai ima vrijeme odgovora od samo dva tjedna putem interneta). Hrvatska je zauzela drugo mjesto, sa minimalnim mjesečnim zahtjevom za plaću od malo više od 2.500 dolara uz zahtjeve za smještaj.

Španjolska se nalazi u sredini liste – morate aplicirato osobno u španjolskoj ambasadi. Čekanje može trajati između 15 i 45 dana za odgovor. Minimalni mjesečni zahtjev za plaću je relativno nizak – 2.300 dolara.

Sredozemni otok Cipar izgleda kao jedno od najtežih mjesta za dobijanje vize. Budući da prvo morate da budete u zemlji, što može da zahtijeva potrebu za turističkom vizom. Minimalni mjesečni zahtjev za plaću je 3.800 dolara. Također bi trebalo da dostavite analize krvi i rendgenske snimke grudnog koša kako biste pokazali da nemate hepatitis B, C, tuberkulozu ili HIV.

Andora, Crna Gora i Latvija planiraju uskoro lansirati slične programe. Iako Njemačka nema program za digitalne nomade, nudi nešto što se zove “freelancer viza”. Važi samo tri mjeseca, ali pod određenim uvjetima može da se pretvori u dozvolu za boravak od tri godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno