Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Norveška slijedi EU: Zatvaranje granica za ruske turiste

Norveška je objavila planove za zatvaranje granica za ruske turiste, ograničavajući njihov izravan pristup šengenskom prostoru. Iako Norveška nije članica EU, odluka slijedi primjer Europske unije koja je donijela slične mjere nakon ruske invazije na Ukrajinu. Skandinavska zemlja dijeli 198 km kopnene granice s Rusijom duž Arktičkog kruga.

Ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl izjavila je da je odluka o pooštravanju pravila ulaska usklađena s pristupom Norveške u podršci svojim saveznicima i partnerima u odgovoru na rusku nezakonitu agresiju na Ukrajinu. Norveška, članica NATO-a, gotovo je prestala izdavati turističke vize ruskim državljanima od proljeća 2022., piše Index.

Postoje određene iznimke

Jedini dopušteni prijelaz za nositelje dugoročnih viza izdanih prije navedenog datuma, ili onih s vizama iz drugih zemalja Šengenskog prostora, bio je preko graničnog prijelaza Storskog-Boris Gleb. Međutim, od 29. svibnja, njihov ulazak u Norvešku bit će zabranjen.

Ministarstvo je objavilo da su planirane iznimke, posebno za ruske građane koji posjećuju svoje članove uže obitelji u Norveškoj ili oni koji rade ili studiraju u toj zemlji ili drugim državama Šengenskog prostora. Iako nije članica EU, Norveška je usko povezana s njom i prihvatila je većinu sankcija koje je Bruxelles uveo protiv Rusije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno