Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Sok od naranče postaje luksuz: Povećanje cijena za 77 posto zbog manjka proizvodnje

Cijene soka od naranče porasle su za 77 posto zbog smanjenja proizvodnje u ključnim uzgojnim područjima. Što je izazvalo zabrinutost da će sok od naranče i samo voće postati nedostupni za mnoge potrošače.

Tijekom protekle godine, veleprodajna cijena soka od naranče porasla je za gotovo 77 posto. Od veljače 2020., kada je pandemija covida započela, cijena se učetverostručila, prenosi AFP.

Otprilike 85 posto svjetskog tržišta soka od naranče kontroliraju Florida i Sao Paulo. Brazil izvozi 99 posto svoje ukupne proizvodnje.

Kao rezultat toga, Sjedinjene Države i Brazil diktiraju tržišnu cijenu ovog popularnog voća. Problemi u proizvodnji utječu na opskrbu i cijene u Europi, što dovodi do skupljeg soka od naranče koji se isporučuje u manjim količinama.

Cijena terminskog ugovora za smrznuti koncentrirani sok od naranče, koja se koristi kao tržišno mjerilo, porasla je na 6.500 dolara po toni prilikom dolaska u europsku luku Rotterdam.

Iako su u posljednje vrijeme porasli troškovi proizvodnje, izvoza i pakiranja, to nije glavni razlog za porast cijena, kao kod mnogih drugih roba.

Pad berbe

Prije nekoliko tjedana, Fundecitrus, organizacija uzgajivača agruma, objavila je procjenu pada brazilske berbe za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu. Što predstavlja 36-godišnji minimum. Očekuje se da će ove godine biti proizvedeno 232 milijuna slučajeva, u usporedbi s 307 milijuna prošle godine.

Kada je riječ o američkoj proizvodnji, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) predviđa blagi porast u usporedbi s prošlom godinom. Iako će biti znatno manji u odnosu na žetvu prije dvije godine, s padom od 36 posto, piše Seebiz.

Fundecitrus je istaknuo da je suša, koja je zahvatila velike regije u razvoju. Uključujući brazilsku državu Sao Paulo, glavni uzrok pada u proizvodnji. Također, usjevi su pogođeni bolešću Huanglongbing (HLB), poznatom kao bolest žutog zmaja, koja je prisutna i u Floridi i u Brazilu.

Prema prošlogodišnjem izvještaju AFP-a, Meksiko, još jedan značajan proizvođač naranči s druge strane Atlantika, kao i Španjolska, vodeći europski proizvođač naranči, bilježe pad proizvodnje za 30 posto zbog suše. Osim toga, postoji općeniti trend smanjenja konzumacije soka od naranče.

Potrošnja soka od naranče u SAD-u se prepolovila tijekom posljednjeg desetljeća. A sličan trend opaža se i u Europi, iako je tamo manje izražen.

Proizvođači sokova od naranče često se okreću drugim voćnim sokovima i kreiraju voćne koktele. Kombinirajući naranče s jeftinijim i široko dostupnim voćem.

Ovaj trend smanjenja proizvodnje i rasta troškova prisutan je već nekoliko godina. Izazivajući zabrinutost da bi naranče u budućnosti mogle postati preskupe. A potrošači bi ih mogli doživljavati kao luksuzni proizvod.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno