Nedjelja, 29 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Politika štednje stišće argentinsko gospodarstvo: Pada osobna i državna potrošnja

Potrošnja građana je u prvom kvartalu smanjena za 6,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Dok je državna potrošnja opala za pet posto, pokazuju statistički podaci.

Službeni podaci pokazuju da je Argentina u prvom kvartalu ušla u recesiju. Uz porast nezaposlenosti zbog politike stroge štednje koju je implementirao predsjednik Javier Milei.

Bruto domaći proizvod Argentine smanjio se za 2,6 posto u razdoblju od siječnja do ožujka u odnosu na prethodna tri mjeseca, što označava tehničku recesiju nakon padova aktivnosti u dva uzastopna tromjesečja. Na godišnjoj razini, gospodarska aktivnost zabilježila je pad od 5,1 posto prema podacima INDEC-a.

Prvo tromjesečje pod vodstvom Mileija, koji je preuzeo dužnost u prosincu, obilježeno je naglašenim smanjenjem potrošnje kako bi se postigla proračunska ravnoteža.

Potreba za stabilizacijom financija

Novi argentinski predsjednik ističe potrebu za stabilizacijom državnih financija nakon dugotrajnog proračunskog deficita i izazova s dugom.

Njegov fokus na postizanje proračunskog viška dočekan je pozitivnom reakcijom na financijskim tržištima, što se odrazilo u rastu cijena dionica i obveznica. Unatoč tome, gospodarstvo je pretrpjelo značajan udarac, uz porast siromaštva i beskućništva među širim slojevima stanovništva.

Podaci pokazuju da je osobna potrošnja u prvom tromjesečju opala za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je državna potrošnja pala za pet posto. U istom razdoblju, uvoz je zabilježio pad od 20,1 posto, dok je izvoz porastao za 26,1 posto, prenosi Poslovni Dnevnik.

Visoka inflacija i recesija znatno su smanjile potrošnju građana, posebno na proizvodima poput govedine.

Istovremeno, smanjena državna potrošnja zaustavila je infrastrukturne projekte te rezultirala gubitkom radnih mjesta u sektorima kao što je građevinarstvo.

Prema podacima statističkog ureda, stopa nezaposlenosti u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla je na 7,7 posto, u usporedbi s 5,7 posto na kraju prošle godine, što je rezultiralo otprilike 300 tisuća novih nezaposlenih.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno