Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pariz je najpametniji grad u Europi

Prema najnovijem indeksu pametnih gradova tehnološke kompanije ProptechOS, kombinacija gore navedenih faktora utiče na tu definiciju. Pariz je dobio najviše bodova.

Platforma je analizirala sve, od pristupačnosti wifi-a do zelenila. Analizirao se pristup aerodromu i tehničkim poslovima. Tako je okrunjen novi “najpametniji grad” za 2024. godinu, Pariz – Francuska..

Francuska prijestolnica dobila je 91,8 od 100 bodova u povezanosti i infrastrukturi. 89,1 na tržištu rada u tehnologiji, a dok je u zelenoj infrastrukturi dobila samo 51,4, pa je ukupna ocjena iznosi 76,4.

Pariz je pretekao pobjednika iz 2023., London, koji je skliznuo na drugo mesto sa rezultatom 73,1. Postigao je i London puno bolji rezultat posebno u zelenoj infrastrukturi, sa 63 u toj kategoriji.

Treće mjesto pripalo je Amsterdamu sa ukupnih 72,8. Impresivnih 75,4 u zelenoj infrastrukturi, najviše na listi. Amsterdam je inače poznat po razvijenoj biciklističkoj infrastrukturi i prometu, što je zasigurno pomoglo njegovom visokom rangu. Berlin je bio četvrti sa 69, a Madrid peti sa 68,5 posto.

Ovo je lista 10 najpametnijih gradova u Europi:

Pariz
London
Amsterdam
Berlin
Madrid
Lisabon
Stockholm
Luksemburg
Dublin
Kopenhagen

Izvor: Blic

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno