Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bakar nastavlja oporavak

Bakar je produžio svoj oporavak od najnižeg zatvaranja u pet mjeseci. Nalozi za povlačenje metala iz skladišta Londonske burze metala sugerirali su da je pad potražnje u Kini možda dosegnuo dno.

Tromjesečni futuresi porasli su 1,3% jučer od 15:11. u Londonu, djelomično potaknuti najvećim otkazivanjem LME bakra od travnja.

Dobitak dolazi nakon što je porast izvoza katoda iz Kine u mrežu LME uzrokovao pad cijena bakra za 19% u odnosu na rekord iz svibnja. Kina čini više od polovice globalne potrošnje bakra. A izvoz, u kombinaciji sa slabim industrijskim podacima, potkopava rast oko njezinih izgleda potražnje u podatkovnim centrima umjetne inteligencije.

Od tada se ponovno otvorio arbitražni okvir za uvoz rafiniranog bakra u Kinu, uzrokujući porast premija za tamošnji metal. Dok su narudžbe za povlačenje jedinica s LME-a počele rasti. Podaci LME-a u ponedjeljak pokazali su da su zalihe na jamstvu pale za 7375 tona.

U međuvremenu, globalni ulagači oprezno se vraćaju kupnji dionica, obveznica i robe, tjedan dana nakon kolapsa tržišta zbog straha od usporavanja globalnog gospodarstva. Bakar je porastao krajem prošlog tjedna nakon znakova otpornosti na američkom tržištu rada. Smanjivši peti tjedan gubitaka potaknutih strahovima o globalnim gospodarskim izgledima.

Bakar bi se mogao vratiti prema 9.100 dolara po toni zbog zabrinutosti oko mogućnosti popuštanja globalne recesije, navodi Jinrui Futures Co. u bilješci. Ulagači još uvijek čekaju jasnije smjernice iz makroekonomije i više smanjenja zaliha, prenosi Seebiz.

Ipak, prema Macquarie grupi, rast bakra mogao bi biti ograničen zbog globalnog viška.

“Rast potražnje i poboljšana proizvodnja gurnule su tržište u višak ranije nego što se očekivalo”, a očekuje se da će se to zadržati sljedeće dvije godine, napisali su analitičari. Procjenjuju da će bakar biti u prosjeku 9000 dolara po toni do kraja ovog kvartala i 9175 dolara u 2025.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno