Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

TSMC-ova prva europska tvornica u Dresdenu stvara 2.000 radnih mjesta

TSMC je tajvanska multinacionalna kompanija za proizvodnju i dizajn poluprovodnika.

U Dresdenu je u utorak započela izgradnja tvornice čipova u vrijednosti od 10 milijardi eura. Rezultat je to zajedničkog projekta između Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) i partnera Bosch, Infineon te NXP Semiconductor. Ova investicija ima za cilj potaknuti strateški zaokret u proizvodnji poluvodiča unutar Europske unije.

TSMC će posjedovati 70% udjela u novoj tvornici, dok će Bosch, Infineon i NXP Semiconductor imati po 10%. Tvornica će nositi ime European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC), a proizvodnja bi trebala početi 2027. godine, s naglaskom na čipove za automobilsku industriju.

TSMC-ova prva tvornica u Europi stvorit će 2.000 novih radnih mjesta. Predstavljat će ključan korak u strateškom preokretu EU u proizvodnji poluvodiča. Ova inicijativa ima za cilj dvostruko povećanje europskog udjela na globalnom tržištu čipova, koji trenutno iznosi 10%, piše Zimo Dnevnik.

Industrija čipova u Njemačkoj koncentrirana je u istočnoj saveznoj državi Saskoj, gdje se povećava podrška populističkim strankama, uključujući krajnje desničarski AfD. Ova situacija stresa glavne stranke i vlast uoči lokalnih izbora zakazanih za 1. rujna. Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je tijekom svečanosti polaganja kamena temeljca za novu tvornicu poluvodiča da rast nacionalizma na istoku prijeti ulaganjima u ključne buduće tehnologije.

Scholz je istaknuo potrebu za proeuropskom Njemačkom koja ostaje otvorena prema svijetu, umjesto da podleže nacionalizmu i nepovjerenju. Naglasio je da će samo uz očuvanje otvorenosti i hrabrosti velika ulaganja, poput ovog nastaviti dolaziti. Također je istaknuo da je industrija poluvodiča ključna za industrijski opstanak zemlje i ostvarivanje klimatskih ciljeva, te je podvukao važnost povećanja proizvodnje u Njemačkoj kako bi se smanjila europska ovisnost u globalnom lancu opskrbe.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno