Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jensen Huang do sada prodao veliki broj svojih dionica u Nvidiji

Prije pet godina CEO Nvidije Jensen Huang vrijedio je respektabilnih 3,73 milijarde dolara. Danas je njegova neto vrijednost narasla na nešto više od 92 milijarde dolara. A ranije ovog ljeta vrijednost je bila nevjerojatnih 119 milijardi dolara.

Iako je Huang radio na Nvidiji više od tri desetljeća, tek je u zadnjih 12 mjeseci cijena dionica proizvođača čipova stvarno počela rasti. A s dorastom dolazi i nadzor.

Ulagači su uglavnom oduševljeni svojom okladom na poslovanje u Santa Clari, Kalifornija. Oduševljeni su i čovjekom kojeg je Mark Zuckerberg nazvao “Taylor Swift tehnologije”.

No Nvidijin meteorski rast naveo je neke stručnjake na pitanje je li korporativno upravljanje tvrtke tako brzo sazrelo.

Ističu činjenicu da je izvršni direktor Huang ovog ljeta mjesecima prodavao dionice u vrijednosti od oko 14 milijuna dolara gotovo svakodnevno. I dalje zadržava više od 3,5 posto udjela u kompaniji.

Ovo neizbježno postavlja pitanja o tome zašto Huang dionice prodaje umjesto da ih zadrži. A to, zauzvrat, dovodi do pitanja zašto Huang uopće ima toliko dionica. I potiče li njegov paket naknada učinak koji dioničari žele vidjeti.

Ulagači žele više informacija o poslovanju na vrhu. Oni žele vidjeti transparentnije korporativno upravljanje, otvoreno planiranje nasljeđivanja i promjenu strukture plaća kako bi motivirali sljedeću eru upravljanja, prenosi Seebiz.

Huang prodaje svoje dionice prema vrlo specifičnom planu—ugovoru Pravila 10b5-1. To pravilo rukovoditeljima i zaposlenicima omogućuje kupnju ili prodaju dionica vlastite tvrtke bez kršenja zakona o trgovanju povlaštenim informacijama korištenjem unaprijed određenog rasporeda.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno