Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kina: rastao indeks potrošačkih cijena

Kina je u ponedjeljak izvijestila da je njezin indeks potrošačkih cijena porastao za 0,6% na godišnjoj razini u kolovozu. Iznenadila je tako očekivanja jer su cijene prijevoza i robe za dom, kao i cijene stanarina pale.

Procjenjuje se da je CPI porastao 0,7% na godišnjoj razini u kolovozu, prema anketi Reutersa.

Cijene hrane porasle su za 2,8% na godišnjoj razini u kolovozu, što je prvi pozitivan ispis od lipnja 2023., prema podacima Wind Informationa. Cijene svinjetine u kolovozu su porasle za 16,1 posto, dok su cijene povrća porasle za 21,8 posto.

Svinjetina, osnovna prehrambena namirnica u Kini, ima preveliku težinu u indeksu potrošačkih cijena u zemlji. Wang Yifan, poljoprivredni analitičar u Nanhua Futures, rekao je da ciklusi uzgoja pokazuju da bi cijene svinjetine mogle dodatno porasti u rujnu i listopadu, ali će se suočiti s pritiskom tijekom ostatka godine.

Temeljni CPI, koji izdvaja cijene hrane i energije, porastao je za 0,3% u kolovozu u odnosu na godinu prije, što je sporiji rast drugi mjesec zaredom.

Indeks potrošačkih cijena porastao je za 0,4% u kolovozu u odnosu na srpanj, također nedostajući Reutersovim procjenama rasta od 0,5%.

Potrošačke cijene u Kini ostale su niske zbog slabe domaće potražnje od pandemije, prenosi Seebiz.

Bivši čelnik kineske središnje banke Yi Gang rekao je na konferenciji u petak da se zemlja mora usredotočiti na “borbu protiv deflacijskog pritiska”. On je prognozirao da će indeks potrošačkih cijena do kraja godine biti malo iznad nule.

Maloprodaja je porasla za samo 2,7% u srpnju u odnosu na godinu ranije. Maloprodajni i industrijski podaci za kolovoz trebali bi biti objavljeni u subotu.

“Stav fiskalne politike mora postati proaktivniji kako bi se spriječilo da se deflacijska očekivanja ukorijene, po mom mišljenju”, rekao je Zhiwei Zhang, predsjednik i glavni ekonomist Pinpoint Asset Managementa, u bilješci.

Proizvođačke cijene padaju više od očekivanog

Indeks proizvođačkih cijena pao je za 1,8% na godišnjoj razini u kolovozu, više od procijenjenog pada od 1,4% prema anketi Reutersa.

Industrije nafte, ugljena i drugih goriva zabilježile su pad cijena od 3% na godišnjoj razini, preokrenuvši rast od 4,3% u srpnju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno