Petak, 4 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Francuska: veći porez za najveće kompanije u zemlji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je privremeni porez na najveće kompanije u zemlji. To je u skladu sa strategijom njegove nove vlade, iako predstavlja odstupanje od njegovog dugogodišnjeg pro-biznis stava.

Francuska vlada je u srijedu najavila planove za smanjenje rashoda i povećanje poreza u iznosu od oko 60 milijardi eura naredne godine. Na taj način pokušavaju obuzdati rastući budžetski deficit i ojačati povjerenje investitora u zemlju, prenosi Biznis.

Oko 20 milijardi eura će se prikupiti povećanjem državnih prihoda. Uključujući veće poreze za bogate pojedince i velike kompanije, kao i povećane ekološke poreze.

„Ima smisla uvesti privremeni porez na korporacije, ako je to na godinu dana, imajući u vidu nivo napora koji mora biti uložen. Ali to mora biti ograničeno, ne smijemo zaboraviti realnost naše ekonomije, konkurentnosti i našeg položaja“, rekao je Macron tijekom panela na Berlinskom globalnom dijalogu.

Ova podrška predstavlja značajan zaokret u odnosu na prethodnih sedam godina njegove predsjedničke politike. Ona se bazirala na pro-biznis mantri i izbjegavanju povećanja poreza. Međutim, Macron se našao u nezavidnoj situaciji. Nakon izvanrednih izbora koje je raspisao u lipnju, više nema funkcionalnu većinu u parlamentu. A javne financije Francuske su se značajno pogoršale.

Potrebno je masovno fiskalno prilagođavanje kako bi se budžetski deficit smanjio na pet posto BDP-a sa sadašnjih 6,1 posto, naveli su državni službenici na brifingu. Michel Barnier izjavio je da se mora pribjegavati povećanju poreza jer problem s dugom Francusku gura prema rubu provalije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno