Utorak, 22 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Glutamat i mentalna iscrpljenost: Što svaka odluka čini našem umu

Iscrpljenost se često može osjećati, čak i bez fizičkog napora. Današnji ubrzan život donosi brojne sitne odluke. Ove odluke uključuju što jesti ili što obući. Iako izgledaju beznačajno, znanstvena istraživanja pokazuju da mogu izazvati mentalnu iscrpljenost. Ovaj fenomen je poznat kao “umor od odluka.” Nedavna istraživanja sugeriraju da nakupljanje glutamata u mozgu može biti glavni uzrok.

Ključna uloga glutamata

Glutamat igra ključnu ulogu u funkcioniranju mozga. Kada donosimo odluke, naš mozak koristi električne signale putem neuronskih mreža. Ovi signali zahtijevaju neurotransmiter glutamat. Nakon donošenja odluke, glutamat ostaje u mozgu. Njegovo nakupljanje otežava donošenje budućih odluka. Istraživanje provedeno 2022. godine proučavalo je ovaj fenomen na 40 ispitanika.

Tijekom studije, ispitanici su radili na memorijskim zadacima dok su bili podvrgnuti magnetskoj rezonanci. Jedna grupa je radila lakše zadatke, dok je druga bila izložena težim izazovima. Mjerenja su pokazala da su obje grupe imale slične razine glutamata. Ova otkrića sugeriraju da nije težina zadatka uzrok iscrpljenosti, već broj odluka koje donosimo tijekom dana.

Sudionici koji su se suočavali s težim zadacima pokazali su znakove umora, kao što su proširene zjenice. Ovi simptomi nisu se pojavljivali kod sudionika koji su obavljali lakše zadatke. Istraživači su također istraživali kako umor utječe na odluke. Sudionicima su nudili izbor između manje nagrade odmah i veće kasnije. Oni koji su radili teže zadatke odabrali su manju nagradu, što sugerira brži, manje promišljen odabir.

Jutro je pametnije od noći

Ova istraživanja podupiru prethodne nalaze. Studija iz 2016. godine pokazala je da ljudi donose racionalnije odluke ujutro nego navečer. Sudionici su sudjelovali u ekonomskoj igri u jutarnjim i večernjim satima. Ujutro su bili oprezniji, dok su navečer brže reagirali. Slično tome, istraživanje iz 2021. godine ukazuje na povećanu impulzivnost u kasnijim satima dana.

Unatoč tome što umor od odluka može izgledati neizbježno, postoje strategije za njegovo smanjenje. Istraživanje iz 2021. godine proučavalo je donositelje odluka u Major League Baseballu. Utvrđeno je da su suci nakon kratkih pauza donosili bolje odluke. Ove pauze mogu obnoviti mentalnu energiju tijekom kognitivno zahtjevnih zadataka, prenosi Women in Adria.

U konačnici, iako se svakodnevne odluke čine bezopasnima, njihov kumulativni učinak može dovesti do iscrpljenosti. Važno je prepoznati znakove umora kako bismo zaštitili mentalno zdravlje. Dajući mozgu dovoljno odmora, omogućavamo optimalno funkcioniranje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno