Financa
Digitalni poslovni portal

Alibaba izgubila 26 milijardi dolara zbog lažne vijesti

Alibaba, kineski div internet trgovine čiji je suosnivač čuveni Jack Ma, doživio je pad dionica u Hong Kongu u utorak za čak 10 posto nakon što su kineski državni mediji izvijestili da je pojedinac po imenu “Ma” u gradu Hangzhou – gdje je sjedište Alibaba – priveden iz razloga nacionalne sigurnosti. Prema kineskoj državnoj televiziji CCTV, osumnjičenik je 25. travnja stavljen pod “mjere nadzora” zbog sumnje da je “surađivao s prekomorskim protiv-kineskim neprijateljskim snagama” kako bi “poticao na secesiju” i “poticao subverziju državne vlasti”, piše BiznisInfo.ba.

Izvještaj od jedne rečenice, koje su drugi državni mediji brzo preuzeli na kineskim platformama vijesti, izazvalo je paniku u Hong Kongu, izbrisavši procijenjenih 26 milijardi dolara iz Alibabine tržišne vrijednosti u roku od nekoliko minuta.
Usred ovog ludila, Hu Xijin, bivši glavni urednik državnog nacionalističkog tabloida Global Times, požurio je pojasniti na kineskoj mreži Weibou da je izvještaj obmanjujući jer ime dotičnog osumnjičenika ima tri znaka.

Kinesko ime Jack Ma, odnosno Ma Yun kako mu je pravo ime, ima samo dva znaka. CCTV je kasnije ažurirao svoj izvorni izvještaj kako bi odgovarao Huovim navodima. Kako bi dodatno otklonio zabrinutost, Global Times je izvijestio da je optuženi muškarac rođen 1985. u Wenzhouu (dok je Jack Ma rođen 1964. u Hangzhouu) i radio je kao direktor istraživanja i razvoja hardvera u IT firmi.

Pojašnjenja su dovela do oporavka vrijednosti dionica, a Alibaba je do kraja dana povratila većinu svojih gubitaka. Tržišna reakcija na ovu vijest posljednji je znak koliko su nestrpljivi ulagači prevladavali kineski tehnološki sektor, koji je bio meta žestokih regulatornih mjera vlade od kraja 2020.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije