Financa
Digitalni poslovni portal

Lagarde: Stagflacija nije smjer u kojem želimo ići

Stagflacija nije vjerojatan ekonomski ishod za eurozonu, iako rat u Ukrajini usporava rast i ubrzava inflaciju, rekla je predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde.

Stagflacija trenutno nije naš osnovni scenario“, rekla je Lagarde slovenačkom listu Delo u intervjuu objavljenom u subotu, prenosi Bloomberg. Dok bi izuzetno velika neizvjesnost mogla izazovati usporavanje gospodarskog rasta praćeno visokom inflacijom, trenutna situacija se ne može usporediti sa onom iz 1970-ih, istakla je ona.

Centralni bankari su suočeni sa kontradiktornim pritiscima dok ruska invazija podiže cijene na više, a istovremeno narušava povjerenje među poduzećima i domaćinstvima. Zvaničnici ECB su i dalje odlučni da nastave sa normalizacijom monetarne politike, pri čemu mnogi drže mogućnost prvog povećanja kamatne stope u srpnju.

Joachim Nagel - guverner njemačke narodne banke
Joachim Nagel – guverner njemačke narodne banke

U petak je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel rekao da kreatori politike ne smiju predugo čekati da poduzmu takav korak, dok je član francuskog Upravnog savjeta ECB Francois Villeroy de Galhau rekao da bi kamatne stope koje su trenutno na -0,5 posto, mogle postati pozitivne ove godine.
Upitana o kamatnim stopama, predsjednica ECB je rekla da će držati „sve opcije otvorene“ i da će napredovati postepeno.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije