Financa
Digitalni poslovni portal

Michelin – povijest i klasifikacija restorana

O popularnosti michelin zvjezdica i njihovoj važnosti govori i činjenica da su neki zbog njih gubili poslove, bilo je i slučajeva da su si kuhari oduzeli život, a brojni vlasnici restorana i danas vrše veliki pritisak ne bi li dobili ovu prestižnu zvjezdicu. Koliko su one popularne pokazuje i film “Indijski začin na francuski način (The Hundred – Foot Journey) iz 2014. godine koji osim o različitim svjetovima između ostalog progovara i o ovim zvjezdicama i koliku važnost one imaju za sam restoran, njegove kuhare i vlasnike.

Jedna od glavnih osobina suvremenog čovjeka jeste kretanje i upoznavanje novoga. Pri tom kretanju ako nemamo lokalnog vodiča i mentora, ostaju nam turistički vodiči, kako opći tako i specijalizirani gastronomski. Michelin vodič je jedan od najpopularnijih u svijetu i smatra se da je to najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete. Vodič ima svoj osobni sustav sa kojim vrednuje najbolje hotele i restorane u odnosu na cijenu.

Prestižne michelinove zvjezdice u izravnoj su vezi s kulinarstvom. Michelinove zvjezdice dobivaju oni restorani koji se ističu svojom vrhunskom kvalitetom, iznimnom originalnošću i savršenim kulinarskim vještinama.
Zanimljivo je da se ponekad za stol u restoranima koji su zaslužili michelinove zvjezdice čeka i više od godine dana, a pravi gurmani prvo rezerviraju stol u prestižnom restoranu, a tek zatim avionsku ili neku drugu kartu kako bi objedovali u njemu.

Povijest Michelinovih zvjezdica

Sve je počelo davne 1899. godine kad su braća Michelin odlučila napraviti listu restorana, hotela, benzinskih postaja i mehaničarskih radnji, kao svojevrstan vodič za vozače, sve s ciljem da poboljšaju prodaju svojih guma. Prvo se radilo samo o Francuskoj, a kasnije se ideja proširila i na Europu i svijet. I danas se izdaje ta poznata “Crvena knjiga” koja je dobila naziv po svojim koricama. Od 1926. godine restorane posjećuju inspektori koji donose sudove o hrani koja se poslužuje.

Klasifikacija Michelinovih zvijezda
Klasifikacija Michelinovih zvijezda

Michelinove zvjezdice

Jedan restoran može ukupno imati tri zvjezdice, a o tome odlučuju Michelinovi kušači koji ne najavljuju svoj dolazak, već u tajnosti isprobavaju jela i ocjenjuju sve i do najmanjeg detalja. Restoran se može prijaviti za dolazak inspektora, koji nerijetko dođe i više puta, ali osoblje restorana ne zna o kome se radi jer kušač pritom ništa ne zapisuje i nije očit kao neki kritičari.

Restorani u Europi

Odlučite li posjetiti jedan od restorana, donosimo Vam listu samo nekih od njih koji se nalaze u Europi:

Le Jules Verne

U jednom od najromantičnijih gradova svijeta na jednom od najromantičnijih mjesta na svijetu smjestio se restoran Le Jules Verne koji s ponosom ističe svoju Michelinovu zvjezdicu.
Riječ je o restoranu koji se nalazi u Parizu, ni manje ni više nego na Eiffelovom tornju. Otvoren je 4 sata dnevno, u vrijeme ručka i večere, poznat je po izvrsnoj kuhinji i prekrasnom pogledu, a do njega vozi i poseban lift.

Le Jules Verne - Paris
Le Jules Verne – Paris

La Pergola

Restoran La Pergola smjestio u Italiji, točnije u Rimu. Ponosan je vlasnik tri Michelinove zvjezdice, što govori da osim okusa, ambijenta, kvalitete, stručnosti i znanja ima i “ono nešto”. Otvoreni su od utorka do subote u večernjim satima, a osim rezervacije koju morate napraviti, valja se i propisno odjenuti.

La Peergola  u Rimu
La Peergola u Rimu

The Square

U Londonu se između ostalih smjestio i restoran The Square, vlasnik dvije Michelinove zvjezdice.
Baš kao i većina nagrađenih restorana, otvoren je par sati u vrijeme ručka te za večeru, potrebno je prethodno napraviti rezervaciju, ali i izdvojiti nekoliko funti više.

Fischers Fritz

U glavnom njemačkom gradu, Berlinu smjestio se restoran Fischers Fritz s ukupno dvije Michelinove zvjezdice. Ovaj pomno uređen restoran osim izvrsne hrane, jela s ribom i ugodnog ambijenta ima i velik izbor kvalitetnih vina. Rezervaciju stola je potrebno izvršiti unaprijed, a za večeru je ponekad potrebno izdvojiti i nekoliko stotina eura.

Restorani s Michelinovim zvjezdicama u susjedstvu

Hrvatska gastro ponuda trenutno ima 10 restorana sa prestižnom michelin zvjezdicom. Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna MICHELINOVA zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula), zadržali svoje zvjezdice.

U Michelinov vodič restorana za 2021. godinu uvršteno je 14 restorana iz Beograda. Spisak preporučenih restorana koji su u ovogodišnjem Michelinovom vodiču za Beograd su: Iva New Balkan cuisine, Bela Reka,
Comunale Cafe e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, JaM, Langouste, Legat 1903, Magellan, Mezerestoran Dvorište, Salon 1905, The Square.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije